Επιστρέφουν οι ξένοι στο Χ.Α. μετά τις αλλαγές στην ομάδα διαπραγμάτευσης

Επιστρέφουν οι ξένοι στο Χ.Α. μετά τις αλλαγές στην ομάδα διαπραγμάτευσης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολική επαναφορά των hedge funds κατεγράφη στο χρηματιστήριο τα τελευταία 24ωρα, μόλις άλλαξε η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης για να επισπευσθεί η συμφωνία με τους εταίρους – δανειστές μέχρι τις 11 Μαΐου. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις 22 μέχρι και τις 28 Απριλίου εισέρρευσε καθημερινά 1,2 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς, που ενισχύθηκε συνολικά κατά 6,312 δισ. ευρώ.

Ξαφνικά η ημιθανής χρηματιστηριακή αγορά της οποίας ο Γενικός Δείκτης διαπραγματευόταν στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2012 και ο τραπεζικός δείκτης στα επίπεδα του 1987, απέκτησε σφυγμό και μάλιστα σημείωσε αλλεπάλληλες ανοδικές συνεδριάσεις. Το αποτέλεσμα είναι ο Γενικός Δείκτης να πραγματοποιήσει άλμα ανόδου 14,36% και να διαγράψει τις απώλειες που κατέγραφε από την αρχή της χρονιάς.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού που έχουν παρουσία στην Ελλάδα επανενεργοποιήθηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις, όπως, για παράδειγμα, οι: SGA, UBS, Pimco, AXA Group, Credit Suisse, JP Morgan, Prudential, Goldman Sachs. Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία για να χρηματοδοτήσει η Ελλάδα τις δημοσιονομικές ανάγκες του Μαΐου προκάλεσαν την επάνοδο των ξένων επενδυτών, οι οποίοι ας σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2015 παραμένουν πωλητές των ελληνικών μετοχών. Ειδικά το α΄ τρίμηνο του 2015 οι αλλοδαποί επενδυτές έχουν ρευστοποιήσει μετοχές συνολικής αξίας 357 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνουν αναλυτές της αγοράς, «μόνο οι ξένοι που έχουν τη ρευστότητα μπορούν να αλλάξουν τις κεφαλαιοποιήσεις και να επανεκκινήσουν το χρηματιστήριο, που έδειχνε να έχει βαλτώσει στα επίπεδα των 700 μονάδων».

Ωστόσο, το θέμα για τα ξένα κεφάλαια δεν είναι η παρούσα αντίδραση του χρηματιστηρίου, που σε μεγάλο βαθμό δικαιολογείται λόγω της κατάρρευσης των μετοχών. Το πρόβλημα για τους ξένους οίκους είναι εάν υπάρξει δημοψήφισμα, όπου ο κίνδυνος της αποεπένδυσης είναι μεγάλος. Οπως εξηγούν στην «Κ» οι εκπρόσωποι διεθνών οίκων, «ακόμη και η κωλυσιεργία σήμερα δεν ακούγεται τόσο άσχημη όσο το δημοψήφισμα, που πιθανότατα να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση και να θέσει σε αμφισβήτηση τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Οι ξένοι οίκοι έχουν σταματήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες να δημοσιοποιούν τις αναλύσεις τους για την πορεία των επιχειρήσεων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αφού αναμένουν την ολοκλήρωση των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές για την υπογραφή συμφωνίας.

Σε λήθαργο παραμένει και η εγχώρια επιχειρηματική σκηνή. Οι εταιρείες απλώς διεκπεραιώνουν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, έχουν αναστείλει τα επενδυτικά σχέδιά τους και περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις. Ακόμη και στις φετινές ετήσιες γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων που ξεκίνησαν οι διοικήσεις των εταιρειών αποφεύγουν να ανακοινώσουν σχέδια και υπάρχει διάχυτος προβληματισμός για την κατάληξη των συζητήσεων αναφορικά με το μείζον δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας. Στο χρηματιστήριο παρατηρήθηκε κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του Απριλίου αύξηση του ημερήσιου τζίρου συναλλαγών, κυρίως στις τέσσερις συστημικές τράπεζες που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες απώλειες.

Τα hedge funds, εκτός των εξαγωγικών εταιρειών που παρακολουθούν στενά, έχουν στραφεί και στις εγχώριες επιχειρήσεις, που θα είναι οι ηγέτιδες δυνάμεις στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας εφόσον υπάρξει θετική αντιστροφή του κλίματος και θα εισπράξουν πρώτες τα οφέλη από την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την εξαετή ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή