Οι τρεις βρετανικές εταιρείες, οι συμπτώσεις και η έρευνα για ψηφιακές ιδιωτικές επενδύσεις

Οι τρεις βρετανικές εταιρείες, οι συμπτώσεις και η έρευνα για ψηφιακές ιδιωτικές επενδύσεις

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πάγωσε» τα κονδύλια που δίνονται στην ελληνική κυβέρνηση για ψηφιακές ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα έπειτα από δημοσίευμα της «Κ» στις 22 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, η Ε.Ε., σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε την Αθήνα ότι «παγώνει» τις εκταμιεύσεις έως ότου ερευνηθούν οι καταγγελίες που αποκάλυψε το δημοσίευμα. Ηδη το ΣΔΟΕ ξεκίνησε έρευνα, ενώ εκκρεμούν δύο ακόμη έρευνες στο γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων.

Πριν από μερικές μέρες βρέθηκε στην Αθήνα και κλιμάκιο της υπηρεσίας της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της απάτης (OLAF), o προϊστάμενος της οποίας έχει ενημερωθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) από τις αρχές του 2014.

Προηγουμένως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ίδια ευρωπαϊκή υπηρεσία (διεύθυνση Β) είχε ενημερώσει τις ελληνικές αρχές και ειδικότερα την ΚτΠ ότι είχε κινήσει δύο έρευνες σχετικά με παρατυπίες στο πλαίσιο επί μέρους προγραμμάτων (ψηφιακή υποστήριξη ξενοδοχείων, υποστήριξη λιανικών πωλήσεων και ψηφιακή υποστήριξη περιεχομένου).

Οπως έγραψε η «Κ», στις 29 Νοεμβρίου του 2012 το στέλεχος της ΚτΠ, Α.Α., δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου έγινε δολοφονική επίθεση εναντίον του διευθυντή Ε.Κ., αρμοδίου του τομέα κρατικών ενισχύσεων. Ετσι, στα τέλη του 2012, τα αρμόδια όργανα της ΚτΠ αποφάσισαν να διερευνήσουν τις προτάσεις για ενίσχυση συγκεκριμένων δράσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος, που αφορούσαν στους παραπάνω τομείς (συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ). Και τότε, οι αρμόδιοι υπάλληλοι ανακάλυψαν ορισμένες «πολύ περίεργες συμπτώσεις». Ειδικότερα, τρεις βρετανικές εταιρείες, με κοινή έδρα και κοινά στοιχεία επικοινωνίας, στις οποίες εμπλέκονταν τρία φυσικά πρόσωπα, εμφανίζονταν –και στις τρεις διαφορετικές δράσεις– να πραγματοποιούν «δοσοληψίες» στο ίδιο τραπεζικό κατάστημα της οδού Ηροδότου στο Κολωνάκι, ενώ οι καταβολές προς τους προμηθευτές δεν προέκυπτε ότι γίνονταν από εκπρόσωπο της δικαιούχου επιχείρησης, αλλά της… προμηθεύτριας εταιρείας. Στη σχετική αναφορά της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, η ΚτΠ εξέφρασε τις αμφιβολίες της «για την κανονικότητα των συναλλαγών». Κατόπιν όλων αυτών ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και τα μέλη του Δ.Σ. του φορέα ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, ενώ με δύο νεότερα υπομνήματά τους ενημέρωσαν τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω βρετανικές εταιρείες μεσολαβούσαν για την απορρόφηση από άλλες εταιρείες των σχετικών ποσών. Αυτές τις εταιρείες τις «συμβούλευαν» για την ενσωμάτωση ψηφιακών υπηρεσιών στον τρόπο λειτουργίας τους. Ωστόσο, δύο από αυτές, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στη διάθεση της «Κ», ουδέποτε είχαν υποβάλει αίτημα για την ολοκλήρωση των επενδυτικών τους σχεδίων! Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα η μία από τις τρεις βρετανικές εταιρείες, που είχε υποβάλει το αίτημα για την ολοκλήρωση των επενδυτικών της σχεδίων, να αναγκασθεί να επικοινωνήσει με την ΚτΠ για να την ενημερώσει ότι «εκ παραδρομής» διαβιβάσθηκε το αίτημα για την ολοκλήρωση των σχεδίων των δύο επιχειρήσεων…

Στις 26 Ιουλίου του 2013, το γραφείο του πρωθυπουργού λαμβάνει ένα νέο υπόμνημα της ΚτΠ, σύμφωνα με το οποίο κατά τη διάρκεια επανελέγχου δικαιολογητικών των πιστοποιητικών, τον Απρίλιο του 2013, βρέθηκε ότι 27 από τις 133 συνολικά υποβληθείσες προτάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «ICT4Growth», προϋπολογισμού 38,2 εκατ. ευρώ, είχαν υποβληθεί από 27 «υπό ίδρυση» ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους; Είχαν ιδρυθεί όλες την ίδια μέρα, στις αρχές Μαρτίου του 2013! Μάλιστα, καθεμία από αυτές είχε έναν μέτοχο που ήταν αντίστοιχα μία επίσης βρετανική εταιρεία holding. Στις 25 από τις 27 αυτές τις εταιρείες, οι διευθυντές των holding ήταν Κύπριοι πολίτες με «πλούσια» βιογραφικά. Αλλά όταν ένα στέλεχος της ΚτΠ διενήργησε έλεγχο των βιογραφικών τους, ανακάλυψε ότι όσα αναφέρονταν σε αυτά μικρή σχέση είχαν με την πραγματικότητα… Σε άλλες δύο εταιρείες παρουσιάζονται δύο Ιρλανδοί εκπρόσωποι με βιογραφικά, που και αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η έρευνα συνεχίζεται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή