Μειώνονται οι πιθανότητες για συμφωνία στο Eurogroup στις 11 Μαϊου

Μειώνονται οι πιθανότητες για συμφωνία στο Eurogroup στις 11 Μαϊου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Με όλα τα θέματα ανοιχτά συνεχίζονται αύριο το απόγευμα ( Δευτέρα) οι συζητήσεις στο Brussels Group και ενώ πια είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup αύριο ( 4 Μαίου) όπως ήλπιζε η ελληνική πλευρά, οι πιθανότητες για συμφωνία και στο προγραμματισμένο Eurogroup στις 11 Μάιου μειώνονται επικίνδυνα. Επίσης από αύριο αναμένονται περισσότερα άτομα από την Αθήνα που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.

Συγχρόνως, ευρωπαίοι αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων δεν συμμερίζονται την εικόνα εμπλοκής που δίνει από χθες η Αθήνα.  Μιλάνε για βελτίωση του κλίματος συνεργασίας με την καινούργια ομάδα διαπραγμάτευσης, αλλά τονίζουν ότι οι αποστάσεις στα περισσότερα θέματα παραμένουν μεγάλες.

Βασικό πρόβλημα στις συζητήσεις αποτελεί το θέμα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Οι εταίροι εκτιμούν σε αντίθεση με την κυβέρνηση ότι η οικονομία φέτος αντί να αναπτυχθεί όπως και ήταν η πρόβλεψη μέχρι την αρχή του έτους, θα καταλήξει να συρρικνωθεί επιστρέφοντας σε ύφεση. Το γεγονός αυτό οδηγεί  στην ανάγκη λήψης δημοσιονομικών μέτρων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Στο σημείο αυτό η απόσταση είναι πολύ μεγάλη ενώ ακόμα και τώρα το γεγονός ότι οι συζητήσεις δεν γίνονται στην Αθήνα (παρόλο που η ελληνική αποστολή είναι ιδιαίτερα πολυπληθής) δυσχεραίνει την ροή των στοιχείων με αποτέλεσμα η διαδικασία να καθυστερεί.

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται σε εμπλοκή στο θέμα του ασφαλιστικού, είναι ξεκάθαρο από την αρχή των διαπραγματεύσεων ότι ιδιαίτερα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η μεταρρύθμιση στον ασφαλιστικό τομέα είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με το καταστατικό του για να συνεχίσει να συμμετέχει σε πρόγραμμα κάποιας χώρας πρέπει να υπάρχει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της, κάτι που δεν μπορεί να υπάρξει στην περίπτωση της Ελλάδας, αν δεν εκτιμηθούν μέσα στην ανάλυσή του  οι μεταρρυθμίσεις στον ασφαλιστικό τομέα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή