Γνωστοί στην ΕΛ.ΑΣ. Ελληνες κουκουλοφόροι του Μιλάνου

Γνωστοί στην ΕΛ.ΑΣ. Ελληνες κουκουλοφόροι του Μιλάνου

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωστοί στην ΕΛ.ΑΣ. είναι ορισμένοι από τους δεκατέσσερις Ελληνες που προσήχθησαν στα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής στο Μιλάνο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης αναρχικών – αντεξουσιαστών. Οι προσαχθέντες δεν έχουν ποινικό παρελθόν στην Ελλάδα, ωστόσο ορισμένοι από αυτούς είναι γνωστοί στην Ελληνική Αστυνομία για αναρχική – αντεξουσιαστική δράση. Ολοι τους επέστρεψαν την περασμένη Κυριακή στην Ελλάδα, αφού πρώτα υποβλήθηκαν σε υποχρεωτική λήψη DNA κατ’ εντολήν των εισαγγελικών αρχών της Ιταλίας.

Ειδικότερα, οι δεκατέσσερις Ελληνες διαδηλωτές προσήχθησαν στη διάρκεια κινητοποίησης κατά της διεθνούς έκθεσης «Expo Milano 2015», συμμετέχοντας σε αντι-κινητοποίηση με τίτλο «No Expo». Στη διάρκεια της αντι-κινητοποίησης κουκουλοφόροι πυρπόλησαν αυτοκίνητα και προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και τράπεζες. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera, ο αναπληρωτής εισαγγελέας Μαουρίτσιο Ρομανέλι διέταξε την υποχρεωτική λήψη DNA από τους Ελληνες αναρχικούς ώστε να διαπιστωθεί εάν ταυτοποιείται με αντίστοιχο που βρέθηκε πάνω σε βόμβες μολότοφ, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα που κατασχέθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι Ελληνες προσήχθησαν από κατάληψη αναρχικών, καθώς και ότι εις βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για αντίσταση.

Ελληνες αξιωματικοί δήλωσαν χθες στην «Κ» ότι οι προσαχθέντες δεν έχουν ποινικό παρελθόν, ωστόσο επιβεβαίωσαν ότι ορισμένοι από αυτούς είναι γνωστοί στην ΕΛ.ΑΣ. για αναρχική – αντεξουσιαστική δράση. Την υπόθεση χειρίζεται η Διεύθυνση Αστυνομικής Συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο για την εξέλιξη της υπόθεσης ενημερώνεται και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μέσω Ιταλού αστυνομικού συνδέσμου. Πληροφορίες για «αδελφοποίηση» Ελλήνων και Ιταλών αναρχικών έχουν και στο παρελθόν δει το φως της δημοσιότητας. Αποκαλυπτική ήταν παλαιότερη συνέντευξη Ιταλού αναρχικού στην εφημερίδα La Republica. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα μέλη του ιταλικού «μαύρου μπλοκ» είχαν κάνει το «μάστερ» τους στην Ελλάδα: «Οι Αθηναίοι σύντροφοι μας έκαναν να καταλάβουμε ότι ο ανταρτοπόλεμος είναι μια τέχνη στην οποία η οργάνωση είναι αυτή που νικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή