Δεύτερος γύρος επαφών, απόσταση σε όλα

Δεύτερος γύρος επαφών, απόσταση σε όλα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις συζητήσεις στο Brussels Group (BG) των προηγούμενων ημερών να μην έχουν οδηγήσει σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, η κυβέρνηση καλείται πλέον να αντιμετωπίσει τα άδεια ταμεία και να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς και τους μισθούς και τις συντάξεις του Μαίου.

Θεωρητικά, ρευστότητα υπάρχει για να «βγει» και ο Μάιος, αλλά όπως εξηγούν παράγοντες με γνώση της κατάστασης των κρατικών ταμείων, για να συμβεί αυτό θα πρέπει το κράτος να πάρει τα διαθέσιμα όλων των φορέων του Δημοσίου. Προς το παρόν, πάντως, το πρόβλημα της αποπληρωμής του ΔΝΤ στις 12 Μαίου δεν έχει επιλυθεί, ενώ το οικονομικό επιτελείο δεν περιμένει με την ίδια αισιοδοξία όπως πριν, να λάβει μέρος των δόσεων στο Eurogroup της 11ης Μαίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν παράγοντες με γνώση των συζητήσεων που διεξήχθησαν τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες, η Ευρωζώνη δεν είναι κοντά στο να διαθέσει κάποια υποδόση, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατέστησε σαφές ότι χωρίς μία αξιόπιστη προοπτική ότι το Eurogroup θα εγκρίνει μέρος της δόσης, ούτε η ίδια θα χαλαρώσει τους όρους δανεισμού από τα έντοκα γραμμάτια. Δηλαδή, δεν θα προχωρήσει στην αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες, παρέχοντας εμμέσως ρευστότητα στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, Αθήνα και δανειστές άνοιξαν όλα τα θέματα της ατζέντας και διαπιστώθηκε ότι σε όλα υπάρχει απόσταση. Σε σημείο το οποίο στελέχη με γνώση των συζητήσεων αναφέρουν ότι αυτές «βάλτωσαν». Μάλιστα, σημειώνουν ότι απόσταση στο πώς προσεγγίζει το θέμα η κάθε πλευρά, καταγράφηκε ακόμα και στο ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, πέραν των διαφορών που υπάρχουν στα εργασιακά, ασφαλιστικά και δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, οι δύο πλευρές ξεκινούν από σήμερα ένα δεύτερο κύκλο επαφών στις Βρυξέλλες, με στόχο μέχρι την Τετάρτη να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη και να αποφευχθεί μία κακή απόφαση από την ΕΚΤ την Τετάρτη που θα οδηγήσει στο να σταματήσει η παροχή ρευστότητας στη χώρα. Επίσης, στόχος είναι να επέλθει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και να υπάρξει μία αναγνώριση της προόδου από το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή