Σε χαμηλό 22 μηνών η ελληνική μεταποίηση

Σε χαμηλό 22 μηνών η ελληνική μεταποίηση

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξασθενημένη ζήτηση, λόγω της αβεβαιότητας ως προς τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας, συνέτεινε στην υποχώρηση του τομέα, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας.

Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός πως  το σύνολο του όγκου των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκε ραγδαία τον Απρίλιο, και με αισθητά ταχύτερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα.

Η τιμή που κατέγραψε ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα ήταν κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για όγδοο συνεχή μήνα τον Απρίλιο μέγεθος το οποίο δίνει τη γενική εικόνα των επιχειρησιακών συνθηκών. Κλείνοντας στις 46.5 μονάδες, τιμή χαμηλότερη από τις 48.9 μονάδες του Μαρτίου, η πρόσφατη τιμή του δείκτη ήταν η χαμηλότερη από τον Ιούνιο του 2013.

Η Markit στην έκθεση της για την πορεία της ελληνικής μεταποίησης αναφέρει ότι η ταχύτερη συρρίκνωση της παραγωγής στα εργοστάσια συνέβαλε στην υποχώρηση του κύριου δείκτη τον Απρίλιο – τη σημαντικότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 22 μηνών. Η απότομη και επιταχυνόμενη μείωση της παραγωγής τόσο των ενδιάμεσων όσο και των κεφαλαιουχικών αγαθών ήταν ακόμα ένας παράγοντας που οδήγησε στη μείωση του κύριου δείκτη. Αντίθετα, η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών κατέγραψε περαιτέρω αύξηση, μολονότι βραδύτερη.

Το γεγονός αυτό επιμήκυνε την τρέχουσα ακολουθία μείωσης των συνολικών νέων παραγγελιών σε οκτώ μήνες. Η εξασθένηση των παραγγελιών ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης των νέων εργασιών από το εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή