Σχέδιο της ΕΚΤ για περαιτέρω ασκήσεις αντοχής των τραπεζών

Σχέδιο της ΕΚΤ για περαιτέρω ασκήσεις αντοχής των τραπεζών

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχεδιάζει να διεξάγει περαιτέρω ασκήσεις αντοχής (stress tests) στις τράπεζες στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποτρέψει ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της ευρωζώνης, είπε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει υπό την άμεση εποπτεία της τις 123 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, ενώ τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τελούν υπό την ευθύνη των εθνικών εποπτικών αρχών.

«Οι ασκήσεις αντοχής σίγουρα θα είναι μέρος των εποπτικών δραστηριοτήτων στο μέλλον, με την μία ή την άλλη μορφή» είπε ο Γιούκα Βεσάλα, γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Μικροπροληπτικής Εποπτείας της ΕΚΤ σε τραπεζικό συνέδριο.

Η ΕΚΤ μελετά τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών μοντέλων και της στρατηγικής των μεγάλων τραπεζών πραγματοποιώντας συναντήσεις με κορυφαία στελέχη στο πλαίσιο του Προγράμματος Εποπτικής Εξέτασης (SEP), το οποίο περιλαμβάνει επιτόπιους ελέγχους και έρευνα στα εσωτερικά μοντέλα των τραπεζών καθώς και τακτικές επιθεωρήσεις από πολυεθνικές εποπτικές ομάδες, είπε ο Βεσάλα.

Η ΕΚΤ συναντά τα στελέχη των τραπεζών «όσο το δυνατόν συχνότερα», είπε ο Βεσάλα.

«Αυτές οι συζητήσεις επισημοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος SEP» πρόσθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή