ΒΝD: «Δεν είμαστε εργαλείο των ΗΠΑ»

ΒΝD: «Δεν είμαστε εργαλείο των ΗΠΑ»

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Η προδοσία. H BND και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εναντίον των γερμανικών συμφερόντων». Ο τίτλος στο εξώφυλλο του περιοδικού «Σπίγκελ» αυτής της εβδομάδας δίνει δραματικούς τόνους στην υπόθεση κατασκοπείας γερμανικών στόχων από τις αμερικανικές υπηρεσίες, που έφερε στο φως το περιοδικό.

Ο επικεφαλής της BND (ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών), Γκέρχαρντ Σίντλερ, δήλωσε χθες ότι η υπηρεσία «δεν είναι πειθήνιο εργαλείο των Αμερικανών». Στα πρώτα της σχόλια, δέκα ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, η Γερμανίδα καγκελάριος υπερασπίστηκε την BND και τη συνεργασία της με την αμερικανική NSA. «Οι υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται για την ασφάλεια του πολίτη και η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους», είπε.

«Η υπόθεση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το σύστημα Μέρκελ εδώ και πολύ καιρό», έγραψε το Spiegel. «Οποιος φροντίζει να μη ζημιωθεί ο γερμανικός λαός απαγορεύει την κατασκοπεία εναντίον γερμανικών στόχων. Οποιος επιτρέπει σε ξένη δύναμη να έχει πρόσβαση σε γερμανικά δεδομένα και μυστικά ή τη διευκολύνει με τη στάση του, όποιος αντιμετωπίζει τις γερμανικές εταιρείες ως διαπραγματευτικό χαρτί σε ένα μεγάλο παιχνίδι που θεωρεί σημαντικότερο, προδίδει τα γερμανικά συμφέροντα».

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, η αμερικανική ΝSA χρησιμοποίησε την αντιτρομοκρατική συνεργασία με την BND ως όχημα για να αποσπά πληροφορίες για γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και για πολιτικούς από τη Γαλλία και άλλες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή