Επικοινωνία Τσίπρα – Λαγκάρντ για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Επικοινωνία Τσίπρα – Λαγκάρντ για την πορεία των διαπραγματεύσεων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνική συνομιλία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, «στο τηλεφώνημα συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών και οι πολιτικές προτεραιότητες για τη μελλοντική (τους) πορεία».

Η επικοινωνία με την κυρία Λαγκάρντ έρχεται εν μέσω πληροφοριών από την ελληνική κυβέρνηση για άκαμπτη στάση του Ταμείου στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Ερωτηματικά, εξάλλου, έχει προκαλέσει η αλλαγή στάσης του Ταμείου που αποκαλύπτουν οι Financial Times απέναντι στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στο άτυπο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας o επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης με αποχώρηση του διεθνούς οργανισμού από το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Δύο αξιωματούχοι που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση του Eurogroup μετέφεραν στην εφημερίδα την θέση του κ. Τόμσεν ότι, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που έλαβε το ΔΝΤ από την Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα ύψους μέχρι και 1,5% του ΑΕΠ το 2015.

Εφόσον επαληθευτεί αυτό το σενάριο, η ύπαρξη χαμηλότερου πρωτογενούς ελλείμματος από το προβλεπόμενο από το πρόγραμμα 3% του ΑΕΠ θα αυξήσει την αναλογία του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ, καθιστώντας το μη βιώσιμο. Σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, αν το χρέος μίας χώρας δεν θεωρείται διαχειρίσιμο από τους οικονομολόγους του στο τέλος κάθε αξιολόγησης, τότε δεν μπορεί να υπάρξει αποδέσμευση νέων χρημάτων προς την χώρα.

Το γεγονός αυτό είτε θα αναγκάσει την Αθήνα να λάβει νέα δρακόντεια μέτρα λιτότητας είτε τους εταίρους της Ευρωζώνης να αποδεχθούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Ωστόσο, οι εταίροι της Ευρωζώνης είναι αντίθετοι με την προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σε αυτή τη φάση παρά την απόφαση που είχε λάβει το Eurogroup το Νοέμβριο του 2012 να εξετάσει το ζήτημα όταν επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που έγινε το 2013 και επιβεβαιώθηκε από τη Eurostat πριν από ένα έτος.

 

 

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή