Στο ευρώ ακόμη και με Μνημόνιο

Στο ευρώ ακόμη και με Μνημόνιο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι η επιλογή της πλειονότητας των πολιτών σε περίπτωση αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται την εφαρμογή ενός νέου Μνημονίου. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ. Στο ερώτημα τι επιλέγουν ανάμεσα στην παραμονή στο ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή, το 66,5% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, με το 27% να επιλέγει την επιστροφή στη δραχμή. Το ποσοστό διαφοροποιείται όταν η παραμονή στο ευρώ συνοδεύεται από την εφαρμογή ενός νέου Μνημονίου, παραμένει, ωστόσο, ψηλότερα στις προτιμήσεις των πολιτών, με 55,5%, έναντι 35% που επιλέγουν την επιστροφή στη δραχμή με ανεξάρτητη δημοσιονομική πολιτική.

Στην πρώτη εκδοχή του ερωτήματος, δηλαδή στο ευρώ ή δραχμή, υπέρ του ευρώ τάσσεται το 53,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 92,5% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 100% των ψηφοφόρων του «Ποταμιού» και του ΠΑΣΟΚ, το 36,5% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ και μόλις το 27,5% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, ενώ απολύτως μοιρασμένοι είναι οι ψηφοφόροι της Χ.Α. Στο ερώτημα που συνοδεύει την παραμονή στο ευρώ με εφαρμογή νέου Μνημονίου, μόλις το 34% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την παραμονή στο ευρώ, με το 58% να τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Το 95,5% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. επιλέγει το ευρώ, όπως και το 90% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 83,5% των ψηφοφόρων του «Ποταμιού», το 37,5% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ, το 6% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 58,5% των ψηφοφόρων της Χ.Α.

Στην αξιολόγηση των επιδόσεων της κυβέρνησης σε συγκεκριμένους τομείς αποτυπώνεται απογοήτευση από την πλευρά των πολιτών. Στην καταπολέμηση της ανεργίας, σε κλίμακα από το 0 έως το 10, ο μέσος όρος βαθμολογίας της κυβέρνησης είναι 3,8, στις προσπάθειες για τη μείωση της ακρίβειας 3,3, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας 2,8 και στην κοινωνική ασφάλιση 4. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με εξαίρεση την καταπολέμηση της ανεργίας, η βαθμολογία με τις περισσότερες προτιμήσεις πολιτών είναι το 0. Παρά ταύτα, σε ποσοστό 56,5% οι πολίτες θεωρούν ότι μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αντ. Σαμαρά θα τα πήγαινε χειρότερα στους τομείς αυτούς.

Ιδιωτικοποιήσεις

Αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, οι πολίτες τάσσονται στην πλειοψηφία τους κατά της ιδιωτικοποίησης των ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ (67,5%), όπως και κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (60%). Το 51% τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, το 49,5% υπέρ της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, με 41,5% κατά και το 52,5% υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Για την εξόρυξη των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική, το 50,5% θεωρεί ότι η επένδυση πρέπει να προχωρήσει, έναντι 26,5% που λέει ότι πρέπει να σταματήσει.

Οι πολίτες εκτιμούν σε ποσοστό 33% ότι τους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί, ενώ το 30% πιστεύει ότι θα χειροτερέψει. Το 52% απαντά ότι η οικονομική του κατάσταση χειροτέρευσε σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ το 43,5% θεωρεί ότι ούτε βελτιώθηκε ούτε χειροτέρευσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή