Η αβεβαιότητα πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η αβεβαιότητα πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ναδίρ βρίσκονται οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τα οικονομικά τους, αλλά και για την πορεία της οικονομίας εν γένει, ενώ την ίδια ώρα η καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία μετεκλογικά είχε αυξηθεί, πλέον σε σύντομο χρονικό διάστημα κατακρημνίζεται, χάνοντας δέκα μονάδες σε διάστημα μόλις ενός μηνός. Η παραγωγή στον κλάδο της μεταποίησης υποχωρεί συνεχώς όχι μόνον λόγω της εξασθενημένης ζήτησης στην εγχώρια αγορά, αλλά και λόγω της απότομης πτώσης των παραγγελιών από το εξωτερικό. Η μειωμένη ρευστότητα και οι απαιτήσεις των προμηθευτών από το εξωτερικό είχαν ως αποτέλεσμα να μεγαλώσουν οι χρόνοι παράδοσης των παραγγελιών, γεγονός που είναι ικανό να προκαλέσει απώλειες πελατών και αγορών για τα ελληνικά προϊόντα.

Αν μη τι άλλο, οι δείκτες τόσο του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όσο και της Markit για τη μεταποίηση αποτυπώνουν αυτό που αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά: ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας προκαλεί αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στα νοικοκυριά, συνέπειες οι οποίες είναι δυνατόν να επιδεινωθούν σε περίπτωση συνέχισης αυτής της αβεβαιότητας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 92,7 μονάδες (από 96,8 μονάδες τον Μάρτιο), στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες αποτυπώνονται δυσμενέστερες στη βιομηχανία, ενώ βελτιώνονται οριακά ύστερα από τρεις μήνες υποχώρησης στο λιανικό εμπόριο (στις 87,9 μονάδες από 83,6 τον Μάρτιο), στις υπηρεσίες (τις 73,1 μονάδες από τις 71) και στις κατασκευές (στις 59,7 μονάδες από 55,8 τον Μάρτιο).

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 84,6 μονάδες, επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, ενώ τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί στις 88,8 μονάδες.

Δυσμενή είναι τα αποτελέσματα για τη βιομηχανία, έτσι όπως αποτυπώνονται στον Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η Markit. Ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 μηνών και συγκεκριμένα στις 46,5 μονάδες, από 48,9 μονάδες τον Μάρτιο. Η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι ο όγκος των νέων παραγγελιών από το εσωτερικό και το εξωτερικό μειώθηκε απότομα τον Απρίλιο και με αισθητά ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Μάρτιο. Ο οικονομολόγος της Markit Φιλ Σμιθ κάνει λόγο για «συνολικά θλιβερή εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στον τομέα παραγωγής αγαθών», καθώς επισημαίνει ακόμη ότι η απασχόληση στη μεταποίηση, έπειτα από τέσσερις μήνες μέτριας αύξησης, συρρικνώθηκε, ενώ οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες και της περιορισμένης ρευστότητας.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα, αλλά και η έως τώρα ασάφεια ως προς την υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης, επηρεάζουν με ταχύτερο ρυθμό την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, υποχώρησε τον Απρίλιο στις -40,5 μονάδες από -31 τον Μάρτιο. Μάλιστα, η Ελλάδα αποκτά ξανά την πρωτιά μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την απαισιοδοξία. Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την πορεία της οικονομίας, της δικής τους οικονομικής κατάστασης, αλλά και για την απασχόληση, επιδεινώνονται αισθητά τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή