Στα 73 έτη, από 75, το όριο ηλικίας για τους προέδρους Ανεξάρτητων Αρχών

Στα 73 έτη, από 75, το όριο ηλικίας για τους προέδρους Ανεξάρτητων Αρχών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση του ορίου ηλικίας από τα 75 στα 73 χρόνια για τους προέδρους όλων των Ανεξάρτητων Αρχών προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος. Η επίμαχη διάταξη συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και έχει ήδη εισπράξει τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπήρχε διάταξη που θεσπίζει μειωμένα όρια ηλικίας 73 (σ.σ. από 75 μέχρι πρότινος) και 70 ετών αντίστοιχα για τους προέδρους και τα μέλη του ΑΣΕΠ και του Συνηγόρου του Πολίτη. Εν συνεχεία ο αναπληρωτής υπουργός προχώρησε σε νομοτεχνική βελτίωση βάσει της οποίας το συγκεκριμένο ηλικιακό όριο θεσπίζεται για όλες τις ανεξάρτητες αρχές, γεγονός που σημαίνει ότι εν ευθέτω χρόνω θα αποχωρήσουν όλοι οι επικεφαλής των αρχών, ο οποίοι δεν πληρούν τα νέα κριτήρια.

Η ρύθμιση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ν.Δ., η οποία διά της αρμόδιας τομεάρχου Νίκης Κεραμέως έκανε λόγο για «παρέμβαση της κυβέρνησης στην οργάνωση και λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών κατά τρόπο που θίγει ευθέως την ανεξαρτησία τους». Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η επίμαχη ρύθμιση θα τερματίσει αιφνίδια και αδικαιολόγητα τη θητεία των προέδρων και μελών διοικήσεων ανεξάρτητων αρχών, επηρεάζοντας τη θεσμική ανεξαρτησία τους. Η Ν.Δ. ζητεί τη συνολική κατάργηση της νομοτεχνικής βελτίωσης ή σε διαφορετική περίπτωση τη θέσπιση μεταβατικής διάταξης που να προβλέπει ότι τα νέα ηλικιακά όρια δεν θα ισχύσουν για τους εν ενεργεία προέδρους και μέλη που διανύουν την εκ του νόμου προβλεπόμενη θητεία τους. «Διαφορετικά δημιουργούνται εύλογες απορίες για τη σκοπιμότητα της κυοφορούμενης ρύθμισης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, μιλώντας στην «Κ» απέρριπταν τα περί σκοπιμότητας και υποστήριζαν ότι τα όρια ηλικίας σε αυτές τις θέσεις θα πρέπει να είναι μειωμένα για να συμβαδίζουν και με τη συνταξιοδότηση των υποψηφίων (π.χ. οι δικαστές συνταξιοδοτούνται στα 67 έτη). Οπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, ούτως ή άλλως έχει λήξει η θητεία αρκετών διοικήσεων ανεξάρτητων αρχών, συνεπώς ήταν κατάλληλη η στιγμή για την αλλαγή των κριτηρίων, ενώ διευκρίνιζαν ότι οι νυν διοικήσεις θα παραμείνουν στη θέση τους μέχρι την αντικατάστασή τους εν ευθέτω χρόνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή