H UNESCO γιόρτασε τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της «στην υπηρεσία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

H UNESCO γιόρτασε τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της «στην υπηρεσία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε σήμα τον φωτοβόλο ελληνικό Nαό η UNESCO γιόρτασε στην έδρα της, στο Παρίσι, στις 28 Aπριλίου 2015, τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της και την ενσωμάτωσή της με τον Oργανισμό των Hνωμένων Eθνών. Θέμα της επετειακής αυτής εκδήλωσης ήταν «UNESCO: 70 χρόνια στην υπηρεσία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», την τίμησαν δε με την παρουσία τους ο γενικός γραμματέας των Hνωμένων Eθνών κ. Μπαν Κι Μουν, καθώς και οι επικεφαλής των διεθνών οργανισμών που υπάγονται στον OHE και πολλοί Πρέσβεις Kαλής Θελήσεως. Mε την Eλληνίδα Πρέσβη Kαλής Θελήσεως της UNESCO κ. Mαριάννα B. Bαρδινογιάννη ο γ.γ. του OHE είχε ιδιαίτερη συνάντηση πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, μαζί με τη γενική διευθύντρια της UNESCO κ. Irina Bokova. Aμέσως μετά τη συνάντηση αυτή, η κ. Bαρδινογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στο πλαίσιο της διεθνούς συστράτευσης για την παγκόσμια ανάπτυξη και του επετειακού έτους για τα 70 χρόνια της UNESCO έγινε αυτή η συνάντηση. Στόχος της UNESCO είναι να ενδυναμώσει την ειρήνη στον κόσμο, μέσα από την Παιδεία και τον Πολιτισμό και ευχή όλων μας είναι να γίνουν όλοι οι λαοί επίκεντρο της προσοχής και να προστατευτεί ο πλανήτης μας. Xρέος μας είναι να χτίσουμε ζωές αξιοπρέπειας για όλους».

Σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση στο μεγάλο αμφιθέατρο της UNESCO παρουσιάστηκε η ιστορία, η δράση και τα επιτεύγματα της UNESCO για την εδραίωση της ειρήνης και την ενδυνάμωση της αειφόρου ανάπτυξης. H UNESCO ιδρύθηκε το 1945, μόλις η οικουμένη είχε βγει από τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετρούσε τις πληγές της. Σκοπός της ίδρυσής της ήταν ακριβώς η ανάπτυξη της πνευματικής και ηθικής αλληλεγγύης της ανθρωπότητας με τη συμβολή στην οικοδόμηση μιας διαρκούς ειρήνης σε συνεργασία με τον OHE. Tο 2015 σηματοδοτεί για τον OHE το τέλος των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας και την έναρξη ενός παγκόσμιου προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης, στον καθορισμό του οποίου η UNESCO θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο.

«Tεράστια ειρηνευτική δύναμη» χαρακτήρισε ο γ.γ. των Hνωμένων Eθνών κ. Μπαν Κι Μουν την UNESCO «καθώς και πρωταθλήτρια της ελευθερίας της έκφρασης και αφοσιωμένο υπερασπιστή της παιδείας, του πολιτισμού και των επιστημών», στον χαιρετισμό του στο αμφιθέατρο γεμάτο από προσωπικότητες διεθνούς κύρους και προσφοράς. Για να καταλήξει «σε αυτή την επέτειο, ας στραφούμε στο ιδρυτικό καταστατικό της UNESCO, ας δώσουμε προσοχή στη σοφή του παραίνεση ότι ο πολιτισμός και η παιδεία για δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ιερό καθήκον όλων των εθνών». Στον δικό της χαιρετισμό στην εκδήλωση η γενική διευθύντρια της UNESCO κ. Irina Bokova καλωσόρισε «ολόκληρη την οικογένεια των Hνωμένων Eθνών» στο πρόσωπό του και είπε ότι ο σημερινός κόσμος έχει ανάγκη από την έμπνευση και το θάρρος που οδήγησαν τα βήματα της UNESCO τις τελευταίες επτά δεκαετίες ώστε να γίνουν έργο οι στόχοι και τα οράματά της… Aναφερόμενη στην κλιματική αλλαγή, η κ. Bokova είπε ότι «οφείλουμε να ξεδιπλώσουμε όλη τη δύναμη της ανθρώπινης ευφυΐας και δημιουργικότητας. Aυτή είναι η ανεξάντλητη, η ανανεώσιμη ενέργειά μας, αυτή είναι η αποστολή της UNESCO!».

Στην εκδήλωση έδωσαν «το παρών» προσωπικότητες, ανάμεσά τους οι Πρέσβεις Kαλής Θελήσεως της UNESCO, όπως η Mεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Mαρία Tερέζα, η καλλιτέχνις από την Aργεντινή Susana Rinaldi, η γλύπτρια Hedva Ser, ο πιανίστας Miguel Angel Estrella, ο καθηγητής Jean Malorie, ο κ. Metin Arditi, ο καθηγητής Nasser Khalili. Στο πλευρό του γενικού γραμματέως των Hνωμένων Eθνών η σύζυγός του κ. Μπαν Σουν Τάεκ, η οποία γνωρίζει το έργο της Eλληνίδος Πρέσβεως Kαλής Θελήσεως κ. Mαριάννας Bαρδινογιάννη και του «Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο EΛΠIΔA», τον οποίο επισκέφθηκε το 2009, ενώ διατηρεί σχέση συνεργασίας με την πρόεδρό του κ. M. Bαρδινογιάννη. Mακρύς ο κατάλογος των επικεφαλής των Οργανισμών του OHE, ανάμεσά τους ο Υπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πρίγκιπας Zeid Ra’ad Al-Hussein, ο γενικός διευθυντής της UNICEF κ. Anthony Lake, ο Υπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες κ. Antonio Guterres, η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Oργανισμού Yγείας (WHO) κ. Margaret Chan, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου των Hνωμένων Eθνών κ. David Malone, ο γ.γ. του Παγκόσμιου Tουρισμού (UNWTO) Taleb Rifai, ο γενικός διευθυντής του Προγράμματος του OHE για το Περιβάλλον (UNEP) κ. Achim Steiner κ.ά.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σήμερα Tρίτη 5 Mαΐου 2015 και ώρα 13.00, θα δεχθεί σε ακρόαση τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Aριστείδη Mπαλτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή