Ο κ. Τσίπρας και οι απόδημοι

Ο κ. Τσίπρας και οι απόδημοι

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του πρέπει να αναγνωρίσουν τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η χώρα από τους απόδημους Ελληνες και να προβούν σε κινήσεις που να δείχνουν ότι τους σέβονται, τους υπολογίζουν και προτίθενται να τους αξιοποιήσουν. Είναι απορίας άξιον πώς σε μια χώρα που έχει εκατομμύρια απόδημους σε όλο τον κόσμο, με σημαντική οικονομική και πολιτική επιρροή, και σε μια χρονική συγκυρία όπου η χώρα κινδυνεύει, η σχέση με αυτούς δεν αποτελεί προτεραιότητα. Τη στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση καλεί την αντιπολίτευση να τη στηρίξει, η Διασπορά αποτελεί ένα πεδίο που προσφέρεται για διακομματική συναίνεση και συνεργασία.

Οι απόδημοι, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα αποδείξει πως αγαπούν την Ελλάδα περισσότερο από τους κατοίκους της, αγωνιούν για τη γενέτειρά τους και είναι έτοιμοι να συνδράμουν. Αρκεί να τους εμπνεύσει ο ηγέτης της Ελλάδας και να τους πείσει, με πράξεις, ότι κάποια πράγματα αλλάζουν.

Μέσα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική τους δράση σε σημαντικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία κ.ά., οι απόδημοι επηρεάζουν συσχετισμούς δυνάμεων και πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και θέλουν να βοηθήσουν κάθε ελληνική κυβέρνηση, πέρα από ιδεολογίες. Κατά τις πρόσφατες επισκέψεις τους στην Ουάσιγκτον οι κ. Βαρουφάκης και Κοτζιάς είχαν συναντήσεις αλληλοενημέρωσης με επιφανείς ομογενείς. Οπως μου ανέφερε ισχυρή Ελληνοαμερικανίδα με έντονη επιχειρηματική, πολιτική και διπλωματική δράση, «δεν τους γνωρίζουν στην Ουάσιγκτον και εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε γέφυρες της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τα κέντρα εξουσίας».

Επίσης, πολλοί Ελληνες του εξωτερικού θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, είτε σε μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες είτε σε μικρότερες, συχνά στους τόπους καταγωγής τους. Τους αποτρέπει η πικρή εμπειρία της ελληνικής γραφειοκρατίας, ενίοτε και φαινόμενα χρηματισμού.

Θα αναρωτηθεί κανείς, αυτό που δεν έγινε από τον Γιώργο Παπανδρέου που υπήρξε απόδημος ο ίδιος, ούτε από τον Αντώνη Σαμαρά, που είχε τόσες διασυνδέσεις με την Ομογένεια, μπορεί να γίνει από τον Αλέξη Τσίπρα; Σε κάθε περίπτωση είναι ένας τομέας όπου αξίζει να επενδύσει ο πρωθυπουργός. Οχι μόνο είναι σωστό, αλλά θα ωφελήσει τον ίδιο και, κυρίως, την Ελλάδα.

Το ελάχιστο πρώτο βήμα θα ήταν να ενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού. Τόσοι αναπληρωτές και υφυπουργοί διορίσθηκαν, δεν υπήρχε χώρος για έναν άνθρωπο-γέφυρα με την Ομογένεια; Και, επιτέλους, να αρχίσει η συζήτηση για το πώς θα ψηφίζουν και το αν και πώς θα εκπροσωπούνται οι ομογενείς. Η συμμετοχή και παρουσία τους θα εμπλουτίσει τον δημόσιο διάλογο, θα οικοδομήσει γέφυρες με άλλες χώρες, θα φέρει νέες ιδέες. Οποια κυβέρνηση ανοίξει αυτό το κεφάλαιο θα έχει ένα προβάδισμα στην προτίμηση μεγάλου μέρους των νέων ψηφοφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή