«Κούρεψε» τις προβλέψεις η Κομισιόν για ανάπτυξη και πλεόνασμα το 2015

«Κούρεψε» τις προβλέψεις η Κομισιόν για ανάπτυξη και πλεόνασμα το 2015

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προχώρησε χθες η Κομισιόν, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα, αλλά και της ασφυκτικής κατάστασης αναφορικά με τη ρευστότητα του κράτους και εν γένει της οικονομίας. Πλέον, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική οικονομία φλερτάρει με την ύφεση και τα πρωτογενή ελλείμματα, ενώ το χρέος της χώρας λαμβάνει τέτοια δυναμική που καθίσταται σχεδόν αδύνατη η διασφάλιση της βιωσιμότητάς του χωρίς νέες παρεμβάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί φέτος μόλις κατά 0,5%, όταν η προηγούμενη πρόβλεψή της ήταν για ρυθμό ανάπτυξης 2,5% και της κυβέρνησης είναι για 1,4%. Επίσης, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι σχεδόν στο μισό από ό,τι εκτιμούσε και θα ανέλθει στο 2,1% του ΑΕΠ ή περίπου στα 3,8 δισ. ευρώ, εφόσον εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, ενώ θεωρεί ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν και νέα μέτρα. Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι η Κομισιόν υπολογίζει στο πρωτογενές ισοζύγιο και τα έσοδα από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος (SMP’s και ANFA’s) επί των ελληνικών ομολόγων, ενώ στο πρόγραμμα αυτά τα κέρδη δεν συνυπολογίζονται στο πρωτογενές ισοζύγιο. Για το 2015 τα SMP’s και τα ANFA’s ανέρχονται σε 3,9 δισ. ευρώ και κατ’ επέκταση το πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζει η Κομισιόν εξανεμίζεται βάσει του υπολογισμού κατά πρόγραμμα.

Στην έκθεσή της για την Ελλάδα η Κομισιόν αναφέρει ότι η πρόβλεψή της για 0,5% ανάπτυξη το 2015 στηρίζεται στις προϋποθέσεις ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Ε.Ε.-ΔΝΤ, ενώ ταυτόχρονα θα αποκατασταθούν το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι συνθήκες ρευστότητας του κράτους και των τραπεζών. Επίσης, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχασε το θετικό «μομέντουμ» της με την ανακοίνωση των εθνικών εκλογών τον Δεκέμβριο. Ετσι, λίγο πριν από τις εκλογές και δύο μήνες μετά από αυτές, οι συνθήκες επιδεινώθηκαν, ενώ τον Μάρτιο έγινε αισθητή η επιδείνωση και του επιχειρηματικού κλίματος.

Τα νέα στοιχεία της Κομισιόν έχουν συζητηθεί εκτενώς και στις συναντήσεις Αθήνας – δανειστών στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες και αποτελούν σημείο τριβής των δύο πλευρών. Πέραν της αλλαγής των προβλέψεων για το ΑΕΠ, η Επιτροπή έχει αλλάξει και όλες τις άλλες εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα:

1. Πρωτογενές πλεόνασμα. Αντί για 1,7% του ΑΕΠ που προέβλεπε για το 2014 η Κομισιόν, τελικά αυτό διαμορφώθηκε στο 0,4% λόγω του εκλογικού κύκλου που «πάγωσε» τις πληρωμές φόρων. Για φέτος η πρόβλεψη πέφτει στο 2,1% του ΑΕΠ από 4,8% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016 υποχωρεί στο 1,8% του ΑΕΠ έναντι 5,2% του ΑΕΠ. Και οι νέες προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη ότι δεν θα κάνει αλλαγές η κυβέρνηση στα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία κλπ), ενώ θα πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα.

2. Ανεργία. Δεδομένης της μικρότερης ανάπτυξης, η Κομισιόν θεωρεί ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας δεν θα είναι ίδια σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της. Ετσι, για φέτος προβλέπει υποχώρηση στο 25,6% αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 25% και για το 2016 μείωση της ανεργίας στο 23,2% αντί 22%.

3. Δημόσιο χρέος. Αισθητή είναι η αύξηση του δημόσιου χρέους, λόγω της μικρότερης ανάπτυξης και των μικρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Κομισιόν, φέτος το χρέος θα ανέλθει στο 180,2% του ΑΕΠ, ενώ στις φθινοπωρινές της εκτιμήσεις προέβλεπε 170,2% του ΑΕΠ. Πάντως, το 2016 το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί στο 173,5% του ΑΕΠ, αν και προηγουμένως προβλεπόταν να πέσει στο 159,2% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, αναδεικνύει ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί η μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020, όπως είναι ο στόχος του προγράμματος.

Δείτε τι είπε την Τρίτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί για την πιθανότητα ενός Grexit: 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή