Ανακοινώθηκε ο νικητής για τον Διαγωνισμό συγγραφής κειμένου της Ε.Ε

Ανακοινώθηκε ο νικητής για τον Διαγωνισμό συγγραφής κειμένου της Ε.Ε

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ο νικητής του διαγωνισμού συγγραφής κειμένου "Τόσο ίδιες, τόσο διαφορετικές, τόσο Ευρωπαϊκές" είναι ο Νικόλαος Τουμαράς.

 
 
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν οι:
 
1. Κυρία Χριστίνα Καραιτίδη, Communication Officer, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
2. Δρ Φιλίππα Χατζησταύρου, Ερευνήτρια, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
3. Κυρία Ελίνα Μακρή, ιδρύτρια του oikomedia.com, διαδικτυακό δίκτυο για επαγγελματίες στα mdia.
 
Η Ελλάδα είχε 28 συμμετοχές από νέους 18 έως 25 ετών.


Το άρθρο που κέρδισε στο διαγωνισμό:

Ανασυγκρότηση και έμφαση της Ευρωπαϊκής διεύρυνσης στην οικονομική ενοποίηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τις ιδρυτικές αρχές, τις θεμελιώδεις της αξίες είναι ανοιχτή σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής γεωγραφικής περιφέρειας εφόσον τηρούνται ορισμένα βασικά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια που διασφαλίζουν την δημοκρατικότητα και την ύπαρξη κράτους δικαίου. Από την δημιουργία της τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα η ένωση έχει διευρυνθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει ως οντότητα μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού χώρου. Το 1981 συγκεκριμένα έγινε πραγματικότητα η προσχώρηση της Ελλάδας στο χάρτη της ΕΕ. Η ένταξη ολοένα και περισσότερων κρατών τις επόμενες δεκαετίες διαμόρφωσε μια σημαντική Ευρωπαϊκή οικογένεια, ένα εγχείρημα πρωτοπόρο που δύσκολο μπορεί να συγκριθεί με κάτι ανάλογο.

Ως Έλληνας νέος πολίτης είμαι μέλος μιας ομάδας η οποία βασίζεται σε κοινές αρχές και δημοκρατικές διαδικασίες, ανοιχτές στην κοινωνία και πρόθυμες να αφουγκραστούν τις λαϊκές επιδιώξεις. Η στρατηγική πολιτική της διεύρυνσης πολλαπλασίασε τις δυνατότητες που μου προσφέρονται με ταχύτατη ανάπτυξη διασυνοριακών συνεργασιών σε κάθε επίπεδο. Κατ' αρχάς η κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού για λόγους εργασιακούς ή και ακαδημαϊκούς εντός της ΕΕ έχει καταστεί ιδιαίτερα προσιτή και δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα με διευρυμένες προοπτικές απασχολήσεις σε μια ενιαία αγορά. Με την διαρκή αύξηση των κρατών μελών έχω την ευκαιρία να εκμεταλλευτώ τα οφέλη μιας κοινοτικής αγοράς με ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ιδεών η οποία παρά τα προβλήματα που υπάρχουν προωθεί την εξωστρέφεια και την πολυπολιτισμική δράση ατόμων και οργανισμών. Εγώ ως φοιτητής, για παράδειγμα, έχω τη δυνατότητα να συμμετάσχω σε προγράμματα κινητικότητας, ανταλλαγής φοιτητών, επιδοτούμενων από την ΕΕ (πχ μέσω του Erasmus+) και να ζήσω σε μια ξένη χώρα, εξερευνώντας από κοντά τον πολιτισμό και τον κοινωνικό ιστό της χώρας υποδοχής. Προωθείται σε πολλαπλά επίπεδα η κινητικότητα έτσι ώστε να αποτελέσει τελικά βάση της καθημερινότητάς μου, δίχως οι μελλοντικές δραστηριότητες να περιορίζονται από τα στενά όρια των κρατικών συνόρων. Εφοδιάζομαι συνεχώς με θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, έχω την ευκαιρία να μαθαίνω ξένες γλώσσες, να είμαι ιδιαίτερα ευέλικτος για να προσαρμόζομαι τόσο στην Ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια κοινωνία του μέλλοντος.

Ως άνθρωπος είμαι πλέον σε θέση να απαγκιστρωθώ από παλιές εσωστρεφείς, κλειστοφοβικές πρακτικές. Είμαι κομμάτι ενός πολύχρωμου συνόλου και αναγνωρίζω την ομορφιά μιας Ευρωπαϊκής δημοκρατικής Ένωσης, ενός μωσαϊκού διαφορετικών, ισότιμων πολιτισμών που εδραιώνει τη δικαιοσύνη και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διαδικασία της διεύρυνσης πάντοτε πρέπει να ακολουθείται με γνώμονα την εδραίωση της οικονομικής ευημερίας και την θεσμική αναβάθμιση συνολικά. Η ένταξη νέων μελών έχει ωφελήσει την Ελληνική οικονομία, προσδίδει νέα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η εμπειρία μου στην Ευρωπαϊκή κοινωνία με έχει διδάξει πως η κατάργηση των φραγμών, η τελωνειακή ένωση στο εσωτερικό της ΕΕ ευνοεί το εμπόριο, δημιουργεί θετικές προοπτικές και εφόσον αξιοποιηθεί αποτελεσματικά κινητοποιεί τους ενδογενείς πόρους της οικονομίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην αναβάθμιση περιοχών και κρατών. Βέβαια, σήμερα η Ευρώπη δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε από την σύστασή της με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο της ύφεσης, μιας παρατεταμένης υπανάπτυξης που θέτει υπό έντονη αμφισβήτηση την προοπτική διεύρυνσης και προβληματίζει για την μελλοντική της πορεία. Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι καίριας σημασίας, επιτακτική ανάγκη θεωρείται πλέον η δραστική επίλυση ζητημάτων, όπως η επίμονη ανεργία και η αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού στο εσωτερικό κρατών μελών. Στο προσκήνιο των εξελίξεων βρίσκονται χώρες που υστερούν συγκριτικά άλλων κρατών και υπάρχει καχυποψία στο κατά πόσον η περαιτέρω ενσωμάτωση χωρών μπορεί να συμβάλει θετικά στην ουσιαστική ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι υποψήφιες χώρες προτείνεται να είναι περισσότερο προετοιμασμένες για την ένταξή τους, με την προώθηση βαθύτερων μεταρρυθμίσεων και θεσμικού εκσυγχρονισμού προτού εισέλθουν επισήμως στην ένωση. Έτσι θα έχει κερδηθεί αξιόλογο έδαφος και θα έχει μειωθεί σχετικά το χάσμα με τις ήδη αναπτυγμένες χώρες. Η εμβάθυνση της ΕΕ δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει οφέλη συνολικά, όμως βασική κατευθυντήρια πολιτική για την επίτευξη οικονομικής βιωσιμότητας αποτελεί η υιοθέτηση πιο ουσιαστικών μέτρων πολιτικής συνοχής. Παθογένειες που προέρχονται από δυσμορφίες του παρελθόντος έχουν ως βασικό συστατικό την αδυναμία επίτευξης σύγκλισης μεταξύ της ΕΕ και την δημιουργία μιας Ευρώπης "δύο ταχυτήτων". Η οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ των Ευρωπαϊκών περιφερειών κατέστη δύσκολη υπόθεση, δημιουργώντας ιδιαίτερες ανομοιομορφίες. Ίσως μια ανανεωμένη, εκσυγχρονισμένη και τοπικά εστιασμένη περιφερειακή πολιτική οδηγήσει την ΕΕ σε μια σειρά θετικών αλληλεπιδράσεων, βελτιώνοντας την εικόνα της και εδραιώνοντας τη χαμένη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στις συνειδήσεις των πολιτών. Έφτασε η στιγμή οι περιφερειακές ανισότητες που τόσο πολύ έχουν ταλαιπωρήσει την Ευρωπαϊκή κοινωνία να έρθουν και να παραμείνουν ουσιαστικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, να διοχετευθούν αυξημένοι πόροι προς τον στόχο της Σύγκλισης και να αποκατασταθούν κοινωνικές αδικίες. Το αναπτυξιακό χάσμα αλλοιώνει τη φύση και τη φυσιογνωμία της ένωσης συνολικά, δυσχεραίνει την αξιοποίηση δυνητικών πλεονεκτημάτων που πηγάζουν από την ενοποιημένη αγορά και ενισχύονται εσωτερικές διχογνωμίες. Εν κατακλείδι, η διεύρυνση της ΕΕ έχει τη δυναμική να διαμορφώσει έναν νέο Ευρωπαϊκό χάρτη με αναπτυξιακές προοπτικές εφόσον συνδυαστεί κατάλληλα με μια ολοκληρωμένη αναβάθμιση της περιφερειακής πολιτικής ως βασική διαρθρωτική πολιτική που θα υποστηρίζει και θα βοηθάει τις χώρες να αντεπεξέλθουν ολιστικά, βιώσιμα τις οικονομικές τους αδυναμίες.

"Νικόλαος Τουμαράς"

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή