Βαρουφάκης: «Χωρίς συμφωνία το επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου»

Βαρουφάκης: «Χωρίς συμφωνία το επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς συμφωνία θα καταλήξει και το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου, αυτό τουλάχιστον είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την συνάντηση του στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί. «Σίγουρα θα έχουμε πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις στις 11 Μαΐου, που θα επιβεβαιώσει ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος και θα είναι άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της τελικής συμφωνίας».

Αυτή είναι και η πρώτη φορά που η ελληνική και ευρωπαϊκή πλευρά συμφωνούν στις προβλέψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σήμερα το πρωί ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, δήλωσε, όπως και ο Ελληνας υπουργός, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα αλλά εξέφρασε με σιγουριά ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν η χώρα χρεοκοπήσει.

Η συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Μοσκοβισί,  η οποία διήρκεσε περίπου μίαμιση ώρα έγινε μετά από αίτημα του Έλληνα υπουργού και ήταν μέρος των συναντήσεων του κ. Βαρουφάκη με ευρωπαίους ομολόγους του σε Παρίσι, Ρώμη και Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των δύο ανδρών εκτός από την πορεία του τρέχοντος ελέγχου έγινε εκτενής συζήτηση και για την μετά τον Ιούνιο εποχή. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι οι δύο άντρες διαπίστωσαν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ σε ότι αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μία συμφωνία για τα θέματα της ανάπτυξης, του χρέους και της κάλυψης των δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών κενών.

«Είχαμε μία μεγάλη και εποικοδομητική συζήτηση στρώνοντας τον δρόμο για μία πετυχημένη συζήτηση στο Eurogroup που θα επικυρώσει το έδαφος που έχουμε καλύψει στο Brussels Group και με την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κατά την αποχώρησή του από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε συνάντηση και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν μετά το τέλος της οποίας έκανε την ακόλουθη δήλωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Καλύψαμε λίγο ως πολύ το ενιαίο έδαφος αλλά πρέπει να πω ότι η συζήτησή μας ήταν εποικοδομητική στο πλαίσιο των τεχνικών λύσεων που ψάχνουμε να βρούμε από κοινού. Η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη και εποικοδομητική. Με τον κ. Μακρόν έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο και αυτό που έχει σημασία είναι ότι από κοινού βάζουμε το πρόβλημα απέναντι και προσπαθούμε μαζί να το αντιμετωπίσουμε και νομίζω ότι βοήθησε πολύ στη διαμόρφωση κάποιων ιδεών στο πλαίσιο της προσπάθειας των επόμενων ημερών για την εξεύρεση λύσεων.

Στην ερώτηση αν συζήτησαν για τις μεταρρυθμίσεις ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως συζήτησαν για «χρηματοοικονομικά, δημοσιονομικά, μεταρρυθμίσεις, τραπεζικά, τα κόκκινα δάνεια, ακόμα και τις εκπρόθεσμες οφειλές».

Στόχος της συζήτησης, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης ήταν το «πως μπορεί συνολικά να βρεθεί μια συμφωνία που να μην είναι απλώς συμφωνία αλλά και ουσιαστική επίλυση της κρίσης των τελευταίων ετών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή