Μεταμεσονύχτια εμπλοκή με βέτο Κωνσταντοπούλου σε τροπολογίες

Μεταμεσονύχτια εμπλοκή με βέτο Κωνσταντοπούλου σε τροπολογίες

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια κίνηση ιδιαίτερου πολιτικού συμβολισμού, η Πρόεδρος της Βουλής τα μεσάνυχτα της Τρίτης και ενώ η μαραθώνια και περιπετειώδης συνεδρίαση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών επί θεμάτων δημόσιας διοίκησης πλησίαζε στην ολοκλήρωσή της, ήγειρε ζήτημα μη κανονικής συζήτησης και έγκρισης υπουργικών και βουλευτικών τροπολογιών.

Η ύπαρξη συνολικά 58 τροπολογιών και η επιλογή της κυβέρνησης να κάνει αρκετές εξ αυτών αποδεκτές, είχε ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στο Κοινοβούλιο και εκτός των άλλων προκάλεσε την αποχώρηση –σε ένδειξη διαμαρτυρίας- της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το αδικήσουμε. Και θα το αδικήσουμε αν επιτρέψουμε να παρεισφρύσουν αβλεψίες» άρχισε την παρέμβασή της η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Πάρα πολλές φορές έχουμε δώσει μάχες για να μην καταστρατηγείται ο Κανονισμός και το Σύνταγμα. Η Βουλή σε αυτή την περίοδο έχει δείξει ανοχή σε κάποιες παρεκβάσεις, ανοχή η οποία αιτιολογείται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση διανύει τις πρώτες ημέρες της. Η ανοχή αυτή, ωστόσο, δεν πρέπει να παρερμηνεύεται και να οδηγεί σε μια καταχρηστική προσφυγή σε κοινοβουλευττικά μέσα και οδούς που παραβιάζουν την διαδικασία». Υπό αυτό το πρίσμα, η Πρόεδρος της Βουλής ήγειρε ενστάσεις ως προς τρεις υπουργικές τροπολογίες (για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, την Διαύγεια και τη συμπλήρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, σχετικά με τη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων φορέων του δημοσίου). Οι τρεις αυτές τροπολογίες δεν πληρούν κατά την κρίση μου τις προϋποθέσεις που θέτουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της βουλής, συμπλήρωσε.

Κατόπιν τούτου, οι παριστάμενοι υπουργοί Ν. Βούτσης και Γ. Κατρούγκαλος ζήτησαν το λόγο και υποστήριξαν πως υπάρχουν λόγοι οι οποίοι καθιστούν ορθά κατατεθειμένες τις τροπολογίες και ζήτησαν, σε συνέχεια επισήμανσης της Προέδρου, να αποφανθεί τελικώς το Σώμα των βουλευτών αν θα πρέπει να ψηφιστούν ή όχι.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης  τόνισε ότι οι υπουργικές τροπολογίες ήταν γνωστές από το πρωί και συνεπώς, δεν ήταν ορθή η επιλογή της κας Κωνσταντοπούλου να θέτει ζήτημα τα μεσάνυχτα. «Γιατί το κάνετε αυτό; Είμαστε εδώ όλοι από τις 8 το πρωί. Ελεος, δηλαδή», συμπλήρωσε.

«Η διαδικασία πρέπει να τηρείται. Και τηρείται. Είναι αργά και πρέπει να τα ξεχάσουμε; Είναι εν εξελίξει η διαδικασία και όλα τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Προτείνετε να τα «καταπιούμε» τα θέματα αυτά;» απάντησε η Πρόεδρος της Βουλής. «Πρέπει να είναι σαφές ότι σε αυτή την περίοδο η Βουλή δεν πιάνεται στον ύπνο», πρόσθεσε.

Στις επίμονες διαμαρτυρίες του κ. Κατσώτη ως προς τη χρονική παρέμβαση της Προέδρου, η κα Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι ήταν σε άλλες Επιτροπές και συνεπώς δεν μπορούσε νωρίτερα να παρέμβει στην Ολομέλεια. Ασκησε δε κριτική στους βουλευτές του ΚΚΕ για την απουσία τους, εκείνη την ώρα, πλην του κ. Κατσώτη.

Φραστική αντιπαράθεση είχε η κα Κωνσταντοπούλου και με τον εκπρόσωπο του Ποταμιού Χ. Θεοχάρη, με αφορμή επισημάνσεις του τελευταίου για τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

«Είναι θετική η πρωτοβουλία σας να φέρετε προς συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα των τροπολογιών» είπε ο κ. Θεοχάρης με έμφαση.

«Θα μου επιτρέψετε να μην κολακεύομαι από τέτοιες τοποθετήσεις» σχολίασε η κα Κωνσταντοπούλου.

Τελικά, είκοσι λεπτά μετά τη μία ξημερώματα Τετάρτης, η Πρόεδρος της Βουλής έθεσε στο Σώμα της Ολομέλειας προς ψήφιση για τη λήψη απόφασης, το αν θα πρέπει να θεωρηθούν αποδεκτές οι τρεις υπουργικές τροπολογίες. Οπως ήταν φυσικό, δεδομένου ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν αποχωρήσει από νωρίς (το ΠΑΣΟΚ για λόγο όχι σχετικό με το θέμα των τροπολογιών), η πλειοψηφία των παρόντων αποφάνθηκε ότι μπορούν να γίνουν αποδεκτές και συνεπώς να εισαχθούν κανονικά προς ψήφιση.

Σημειώνεται πως για διατάξεις του νομοσχεδίου και για αρκετές υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες, το Ποτάμι έχει καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Οπως είπε η κα Κωνσταντοπούλου, η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 4 σήμερα το απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τετάρτη στην Ολομέλεια συζητείται το νομοσχέδιο για τη βία στο χώρο του αθλητισμού.

Οι τροπολογίες

Σημειώνεται ότι πολλές εκ των τροπολογιών των βουλευτών, αφορούσαν υποθέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προβλέπει πως «αίρεται το αξιόποινο των πράξεων και παύουν οριστικά ποινικές, πειθαρχικές διώξεις και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος αιρετών εκπροσώπων των ΟΤΑ, καθώς και υπαλλήλων των ΟΤΑ, επί υποθέσεων σχετικά: α) Με την μη άσκηση ένδικων μέσων επί υποθέσεων εργατικών διαφορών του προσωπικού των ΟΤΑ και των δημοτικών ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, και β) Με την παράταση ισχύος συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου του εν λόγω προσωπικού».

Αλλη τροπολογία, δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά «αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα» και ξεχωρίζει για τον ασαφή τρόπο συγγραφής της: «Με την επιφύλαξη του άρθρου 193 του ν. 4001/2011 (Α’ 179), η προθεσμία που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 3581/2007 (Α΄140) και προβλέπει αποσπάσεις προσωπικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτές αναφέρονται στην παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 3429/2005 (Α’ 134), στις οποίες το δημόσιο κατέχει αμέσως ή εμμέσως την πλειοχηφία του μετοχικού τους κεφαλαίου, παρατείνεται μέχρι τις 31/12/2015», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αίσθηση, μεταξύ άλλων, προκαλεί και το γεγονός ότι σε τουλάχιστον δύο άλλες τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει στο κείμενο η φράση «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης». Η μία αφορά μετατάξεις υπαλλήλων και η άλλη προσωπικό καθαριότητας σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών και ΟΤΑ.

Στην μία εκ των τροπολογιών του ΚΚΕ, προβλέπεται η «επανασύσταση θέσεων και κλάδων καθώς και του συνόλου των οργανικών και προσωποπαγών θέσεων μονίμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του προσωπικού ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑ) και του ΟΑΕΔ που καταργήθηκαν» με νόμο του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή