Σε ζωντανή μετάδοση η Εξεταστική Βουλής

Σε ζωντανή μετάδοση η Εξεταστική Βουλής

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την εκλογή προεδρείου και τη δρομολόγηση απόφασης να είναι ανοιχτές και να μεταδίδονται από το Κανάλι της Βουλής οι εργασίες της, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, αντικείμενο της οποίας είναι η «διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων».

Σχετική αναφορά ως προς τον δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα των εργασιών της Επιτροπής έκανε η πρόεδρος της Βουλής: «Ολα στο φως. Να αποφευχθεί η παραπληροφόρηση που συνόδευε, κατά το παρελθόν, τις «κλειστές» συνεδριάσεις», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των συνεδριάσεων τάχθηκε αμέσως και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος χθες εξελέγη πρόεδρος της Εξεταστικής. Πολιτικά σύμφωνος δήλωσε με αυτήν την προοπτική ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ), με τον κ. Χαράλαμπο Αθανασίου (Νέα Δημοκρατία), πάντως, να εκφράζει επιφυλάξεις και ενστάσεις. Ο κ. Αθανασίου σημείωσε πως η λειτουργία της Επιτροπής είναι αντίστοιχη μιας ανακριτικής αρχής, οπότε εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με το δημόσιο ή μη της λειτουργίας της. Τυπικά, οριστική απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία κατ’ αρχήν προσδιορίστηκε για τις 14 Μαΐου.

Το προεδρείο στελεχώνουν ως αντιπρόεδρος η κ. Χαρά Καφαντάρη και ως γραμματέας ο κ. Νεκτ. Σαντορινιός, αμφότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ερευνα ώς το κόκκαλο»

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής στα πρώτα σχόλιά του ανέφερε πως η έρευνα θα φθάσει «ώς το κόκκαλο», χωρίς, όπως σημείωσε, να υπάρχει πρόθεση «στοχοποίησης» του οποιουδήποτε προσώπου. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση πως «πρόσωπα-κλειδιά» θα πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις. Ερωτηθείς αν μεταξύ αυτών είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο κ. Βίτσας απέφυγε να το αποκλείσει ως ενδεχόμενο. Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με την πρόθεσή της να τους παρασχεθούν όλα εκείνα τα στοιχεία και η βοήθεια που θα φανούν χρήσιμα στην κατεύθυνση του να είναι ουσιαστική και σε βάθος η διερεύνηση της υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια πρόσθεσε ότι θα αποστείλει άμεσα όλες εκείνες τις δικογραφίες που αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση και βρίσκονται στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή