Βρετανική κούρσα πριν από την τελική αναμέτρηση

Βρετανική κούρσα πριν από την τελική αναμέτρηση

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε μια φρενήρη εκστρατεία με στόχο να οργώσουν όλη τη χώρα το τελευταίο 48ωρο πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση στη Βρετανία έχουν επιδοθεί οι δύο μονομάχοι, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον κι ο Εργατικός αντίπαλός του, Εντ Μίλιμπαντ, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιμένουν να τους εμφανίζουν ισόπαλους. Αυτό σημαίνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα προκαλέσει πιθανότατα μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με τα μικρότερα κόμματα προτού συγκροτηθεί μία νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Πάντως, κανένα από τα δύο κόμματα δεν θέλει να συζητήσει την προοπτική, αφού αμφότερα ισχυρίζονται ότι έχουν στόχο την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Κάμερον ισχυρίστηκε χθες ότι η χρονική συγκυρία ευνοεί τους Τόρις. «Είναι σαφές ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι η οικονομία και η συνέχιση της πορείας αυτής. Αυτό προσφέρουμε και αυτό είναι το επιχείρημά μας σε αυτό το τελικό στάδιο» είπε, μιλώντας σε προάστιο του Λονδίνου. «Πολλοί παραμένουν αναποφάσιστοι και αυτούς προσπαθούμε να πείσουμε αυτές τις ώρες» συμπλήρωσε, εγκαινιάζοντας το 36ωρο ταξίδι του κατά μήκος της Βρετανίας. Το συγκεντρωμένο πλήθος τον επευφήμησε, αλλά ένας Σκωτσέζος τον κατηγόρησε ότι οι Συντηρητικοί αντιμετωπίζουν ρατσιστικά τους συμπατριώτες του. «Βιώνω ρατσισμό από εσάς στο κόμμα» κατήγγειλε. Επρόκειτο για μία έμμεση αναφορά στις προειδοποιήσεις των Συντηρητικών εναντίον μιας ενδεχόμενης συνεργασίας των Εργατικών με το αυτονομιστικό εθνικιστικό κόμμα της Σκωτίας.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του δημάρχου του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διεκδικεί βουλευτική έδρα, ένας νεαρός άνδρας τον αποκάλεσε «επίδοξο πρωθυπουργό». Λίγα λεπτά αργότερα, ένας χασάπης του φώναξε «θα είσαι ο επόμενος πρωθυπουργός μας, Μπόρις;». Οι σκηνές αυτές απηχούν την επιθυμία του εκλογικού σώματος να δει τον δημοφιλή δήμαρχο να διαδέχεται τον πρωθυπουργό. Προς το παρόν, πάντως, ο ίδιος ο Τζόνσον οφείλει να παριστάνει τον ένθερμο υποστηρικτή του Κάμερον γιατί ενδεχόμενες κατηγορίες περί προδοσίας θα μπορούσαν να πλήξουν το πολιτικό του μέλλον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή