Μείωση επιτοκίων, στο 2%, από την Κεντρική Τράπεζα Αυστραλίας

Μείωση επιτοκίων, στο 2%, από την Κεντρική Τράπεζα Αυστραλίας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 2% μείωσε χθες η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας το βασικό επιτόκιο δανεισμού στην προσπάθειά της να ενισχύσει την παρατηρούμενη ανάκαμψη της εσωτερικής κατανάλωσης. Η μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% οδήγησε σε ενίσχυση του δολαρίου Αυστραλίας και της απόδοσης των ομολόγων της καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Δικαιολογώντας τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Γκεν Στίβενς, υποστήριξε ότι το χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού τού επιτρέπει να χαλαρώσει και άλλο τη νομισματική πολιτική ώστε να ενισχυθεί η ζήτηση. Η μείωση των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις και των δημοσίων δαπανών επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξή της, παράλληλα όμως ενθαρρύνει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα.

Παράλληλα ο κ. Στίβενς είπε ότι υπάρχουν σημάδια πως η μείωση του κόστους δανεισμού αρχίζει να ενισχύει την κατανάλωση των νοικοκυριών. Ομοίως φαίνεται να βελτιώνεται και η αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν τη χθεσινή μείωση των επιτοκίων και πλέον προβλέπουν ότι θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα έως το τέλος του 2016. «Η ανακοίνωση (της κεντρικής τράπεζας) ενισχύει την πρόβλεψη ότι η διαπραγμάτευση του αυστραλιανού δολαρίου δείχνει πως οι επενδυτές πιστεύουν πως η κεντρική τράπεζα τράβηξε μια γραμμή στο 2%», σχολιάζει στο Bloomberg ο Σον Κάλοου, αναλυτής της Westpac Banking στο Σίδνεϊ. Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε κατά περισσότερο από μισό αμερικανικό σεντ μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Η απόδοση του τριετούς κρατικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά 12 μονάδες βάσης, στο 2,03%. Πάντως, η ισχύς του δολαρίου Αυστραλίας αποτελεί πρόβλημα στην προσπάθεια της αυστραλιανής κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας να αναδιαρθρώσουν την οικονομία, που αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης προσπάθησε χθες να ενισχύσει την υποτίμηση του νομίσματος, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 4% έναντι του δολαρίου από τις αρχές Απριλίου. «Το δολάριο Αυστραλίας έχει υποτιμηθεί σημαντικά σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, ωστόσο πολύ λιγότερο έναντι άλλων νομισμάτων», παρατήρησε χθες ο κ. Στίβενς. «Περαιτέρω υποτίμηση είναι πιθανή και αναγκαία, ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας τη σημαντική μείωση τιμών στα εμπορεύματα», προσέθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστραλίας. Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος, του βασικού εξαγωγικού προϊόντος της Αυστραλίας, υποχώρησε στις αρχές Απριλίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα χρόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή