Π. Καμμένος: «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βάσεις και Ε.Δ.»

Π. Καμμένος: «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βάσεις και Ε.Δ.»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην πρόθεση της κυβέρνησης να διαθέσει εγκαταστάσεις και τις Ενοπλες Δυνάμεις της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, αναπτύσσοντας τις θέσεις του για τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα ασφάλειας σε μια ταραγμένη περιοχή.

Μιλώντας χθες στο 3ο ετήσιο συνέδριο Αμυνας και Ασφάλειας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Καμμένος είπε ότι το ΝΑΤΟ απαιτείται να αναδιατάξει την πολιτική του στη νότια πτέρυγά του, εκεί όπου οι κίνδυνοι είναι συγκεκριμένοι, και να μη δείχνουμε εμμονές σε υπερβολικούς και διογκωμένους κινδύνους του βόρειου τομέα. Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία στον νότιο τομέα του ΝΑΤΟ» και σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Οι θέσεις, ωστόσο, του κ. Καμμένου δεν βρίσκονται στην ίδια γραμμή με τις θέσεις που αναπτύσσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών περί πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής με στόχο την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας. Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν και τον προβληματισμό τους, καθώς, όπως επισήμαναν, τέτοιου είδους δηλώσεις όπως αυτές του κ. Καμμένου δεν εκφράζουν το Μέγαρο Μαξίμου. Διπλωματικές πηγές εξέφραζαν παράλληλα απορία για τις δηλώσεις αυτές διότι τα ζητήματα αυτά είναι στρατηγικής σημασίας για ένα κράτος και δεν μπορεί να έχουν μορφή διακήρυξης σε ένα συνέδριο.

Στην Αθήνα ο Κερίμ Ουράς

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτέλεσε χθες και η συνάντηση του κ. Καμμένου με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, σε μια προφανή προσπάθεια της τουρκικής διπλωματίας να σπάσουν οι πάγοι και προφανώς να κατανοήσουν καλύτερα τις θέσεις του Ελληνα υπουργού. Ο κ. Ουράς μετέφερε στον κ. Καμμένο πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Αμυνας να επισκεφθεί την Αγκυρα. Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Αμυνας μιλώντας στο συνέδριο αποκάλυψε ότι, αφού αποδέχθηκε την πρόσκληση, επισήμανε στον Τούρκο πρέσβη πως δεν είναι δυνατόν την ίδια ώρα που ένας υπουργός Αμυνας, ένας πρωθυπουργός και ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτονται την πρωτεύουσα της φίλης και συμμάχου χώρας, δηλαδή της Τουρκίας, να έχουμε παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και μη αβλαβείς διελεύσεις μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Για τη διαχείριση των προβλημάτων ασφάλειας, ο κ. Καμμένος είπε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας για τον δυτικό κόσμο και ότι διαθέτει ισχυρό αμυντικό σύστημα, εξαιρετικά σημαντικές εγκαταστάσεις, που δίνουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη σημαντικών ναυτικών και εναερίων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή