Ειδοποιητήρια προς 1 εκατ. δανειολήπτες με οφειλές αποστέλλουν οι τράπεζες

Ειδοποιητήρια προς 1 εκατ. δανειολήπτες με οφειλές αποστέλλουν οι τράπεζες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες επιστολές προς δανειολήπτες που εμφανίζουν καθυστέρηση στην αποπληρωμή της δόσης του δανείου τους άνω των 30 ημερών, έχουν ξεκινήσει να αποστέλλουν οι τράπεζες, ενεργοποιώντας την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Εως τα τέλη Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχουν αποσταλεί επιστολές σε περίπου 1 εκατομμύριο δανειολήπτες, οι οποίοι εμφανίζουν κάποιας μορφής καθυστέρηση στην πληρωμή, είτε από οφειλή σε στεγαστικά, είτε σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Τα δάνεια σε καθυστέρηση εκτοξεύθηκαν το 2014 στα 77 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις τράπεζες, το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε νέο ρεύμα αθέτησης πληρωμής, καθώς μια μερίδα οφειλετών ανέστειλε την πρόθεσή του να ρυθμίσει τις οφειλές του. Τα στοιχεία για τις καθυστερήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των στεγαστικών δανείων που είναι σε καθυστέρηση περισσότερο από δύο μήνες σε 300.000. Σε οριστική ή μερική καθυστέρηση είναι, επίσης, 700.000 καταναλωτικά δάνεια και 500.000 πιστωτικές κάρτες, αλλά και 100.000 μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

Μέσω των σχετικών επιστολών, οι πελάτες καλούνται να ανταποκριθούν στο αίτημα προσέλευσης στην τράπεζα εντός 15 ημερών και, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, ανάλογη ενημέρωση για το κανονιστικό πλαίσιο θα λάβουν και οι εγγυητές του δανείου. Στις ίδιες επιστολές, οι τράπεζες καλούν τους μη ενήμερους δανειολήπτες να προσέλθουν στα καταστήματα, προκειμένου να κάνουν αίτημα διευθέτησης της οφειλής τους, αξιοποιώντας τα εργαλεία ρύθμισης, που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Προηγουμένως και προκειμένου να αξιολογηθεί το αίτημα διευθέτησης της οφειλής, θα πρέπει να προσκομίσουν στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση, τεκμηριωμένα με βάση πιστοποιητικά για τα εισοδήματά τους και την περιουσία τους. Η τράπεζα θα πρέπει, στη συνέχεια, να προχωρήσει στην αξιολόγηση του οφειλέτη, λαμβάνοντας υπόψη:

• την οικονομική του θέση,

• το συνολικό ύψος και τη φύση των χρεών του περιλαμβανομένων τυχόν οφειλών του έναντι άλλων ιδρυμάτων,

• την τρέχουσα ικανότητα αποπληρωμής του,

• το ιστορικό οικονομικής συμπεριφοράς του,

• την προβλεπόμενη ικανότητα αποπληρωμής των οφειλών του.

Στις δυνατότητες ρύθμισης της οφειλής εκτός από τις παραδοσιακές επιλογές επιμήκυνσης της διάρκειας του δανείου ή μείωσης της μηνιαίας δόσης, προστίθενται πλέον και τα προγράμματα μετάθεσης της αποπληρωμής μέρους του κεφαλαίου σε μεταγενέστερο χρόνο. Πρόκειται για τα προγράμματα που επιτρέπουν τον διαχωρισμό του κεφαλαίου σε δύο μέρη. Βασικό χαρακτηριστικό των νέων προϊόντων είναι το γεγονός ότι το μέρος του κεφαλαίου, η αποπληρωμή του οποίου θα μεταφέρεται στο μέλλον, δεν θα εκτοκίζεται και ουσιαστικά θα «παγώνει» για όσο διάστημα συμφωνηθεί με την τράπεζα. Το διάστημα αυτό μπορεί να ξεκινάει από τα 4 χρόνια –οπότε το δάνειο θα επανεξετάζεται μετά το τέλος της περιόδου– και να φθάνει ακόμη και τα 25 χρόνια. Η συμπεριφορά του δανειολήπτη καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που θα ισχύει το «πάγωμα» του 40%, 50% ή του 60% του δανείου, θα είναι καθοριστική και για τη διαχείριση της υπόλοιπης οφειλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή