Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για «Διαύγεια» και χρέος

Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για «Διαύγεια» και χρέος

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η Χαρ. Τρικούπη για την προώθηση τροπολογίας η οποία ουσιαστικά καταργεί τη «Διαύγεια», που θεσμοθετήθηκε το 2010. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, από το βήμα της Βουλής, επισήμανε χθες ότι «είναι σημαντικό να σεβόμαστε το κράτος δικαίου και θεσμούς όπως η “Διαύγεια”, δηλαδή θεσμούς διαφάνειας και κράτους δικαίου, που στην πραγματικότητα διασφαλίζουν τη δημοσιότητα των διοικητικών πράξεων».

Ωστόσο, το κύριο μέρος της χθεσινής τοποθέτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επικεντρώθηκε στις διαρκείς εξελίξεις περί τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές. Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε την κυβέρνηση για τη ρητορική της περί μη βιώσιμου χρέους. Οπως είπε, με αυτόν τον τρόπο, ένας εκ των πιστωτών, το ΔΝΤ, οδηγείται στην –προβλεπόμενη από το καταστατικό του– διαδικασία να μην καταβάλει δόσεις, ζητώντας από την Ε.Ε. να επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους προκειμένου να εκταμιεύει χρήματα. Παράλληλα και η ΕΚΤ, με βάση το καταστατικό της, δεν μπορεί να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες. Επίσης, όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο «απομακρυνόμαστε ακόμη περισσότερο από τις αγορές». Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε –χαριτολογώντας– τις απόψεις της κυβέρνησης των πρώτων 100 ημερών ως «50 αποχρώσεις γκρι θέσεων». Και επισήμανε ότι «επί 100 ημέρες δεν έχει διεξαχθεί καμία διαπραγμάτευση ή, για να είμαι ακριβής, δεν έχει διεξαχθεί καμία διεθνής διαπραγμάτευση. Υπό το πρόσχημα μιας δήθεν διεθνούς διαπραγμάτευσης διεξάγεται μια δύσκολη, σκληρή, αλλά μίζερη και μικροκομματική, εσωτερική διαπραγμάτευση». Εκτίμησε ότι δεν έχουμε οδηγηθεί πουθενά και, αντιθέτως, έχουν τεθεί διλήμματα «τα οποία υπερβαίνουν το όριο της εντολής της 25ης/1». Επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τον πρωθυπουργό να περιγράψει εντός της Βουλής τα πραγματικά δεδομένα της κατάστασης έως αυτή τη στιγμή και τις κινήσεις τις οποίες προτίθεται να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι παρέμβαση για το ζήτημα της «Διαύγειας» έκανε χθες και ο κ. Γ. Ραγκούσης, επί της υπουργίας του οποίου νομοθετήθηκε ο θεσμός. Με την ψήφιση μιας τέτοιας τροπολογίας, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα πληγεί βάναυσα η πεμπτουσία της “Διαύγειας” και θα βυθιστεί ξανά στο σκοτάδι της αδιαφάνειας ένας κρίσιμος οικονομικός τομέας της λειτουργίας του κράτους». Ο κ. Ραγκούσης περιγράφει το σκεπτικό της αιτιολόγησης της τροπολογίας ως «νοσηρό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή