Αναβολή μετά τις αντιδράσεις για τις Αρχές

Αναβολή μετά τις αντιδράσεις για τις Αρχές

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παγώνει» προς το παρόν και ώς την ολοκλήρωση της θητείας των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών η ρύθμιση που αφορά στη μείωση του ορίου ηλικίας, από τα 75 στα 73 έτη, για τους προέδρους τους.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με σχετική νομοτεχνική βελτίωση, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, δεσμεύθηκε από το βήμα της Βουλής για μεταβατική διάταξη, βάσει της οποίας τα μειωμένα ηλικιακά όρια για τους προέδρους και τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών θα ισχύσουν μετά την ολοκλήρωση των τρεχουσών θητειών τους. Επισημαίνεται ότι, βάσει της επίμαχης διάταξης, μειώνεται στα 73 από τα 75 έτη το όριο ηλικίας για τους προέδρους όλων των Ανεξάρτητων Αρχών, ενώ διατηρείται το όριο των 70 ετών για τα μέλη των διοικήσεών τους. Στην αρχική της μορφή, πριν από τη μεταβατική διάταξη, προβλεπόταν η άμεση απομάκρυνση των διοικήσεων που δεν πληρούν το ηλικιακό κριτήριο, ασχέτως αν είχαν ολοκληρώσει τη θητεία τους.

Το θέμα πυροδότησε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του αρμόδιου υπουργού και της αντιπολίτευσης, ενώ εντονότατες ήταν οι αντιδράσεις από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την τομεάρχη, Νίκη Κεραμέως. «Γιατί βάζετε όριο ηλικίας; Το όριο θα ισχύσει χωρίς μεταβατική διάταξη; Θα υπάρξει δίκαιη παύση εν μέσω θητείας;», είπε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για «συνταγματικό πραξικόπημα. Η ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών διασφαλίζεται από το γεγονός ότι έχουν θητεία. Τη στιγμή που θα καταστρατηγήσετε τη θητεία δεν θα υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές».

Την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης τόνισε και η κ. Κεραμέως, ενώ την αντίθεσή τους δήλωσαν ο εκπρόσωπος του «Ποταμιού», Χάρης Θεοχάρης, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή