Νορβηγία, η χώρα για χαρούμενες μητέρες και τέκνα

Νορβηγία, η χώρα για χαρούμενες μητέρες και τέκνα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Νορβηγία είναι η ιδανική χώρα για να γίνει μια γυναίκα μητέρα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της οργάνωσης Save the Children, στην κατάταξη της οποίας οι ΗΠΑ κατέχουν την 33η θέση. Η Σομαλία είναι η χειρότερη, κάτω από τη Δημοκρατία του Κονγκό και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. Η οργάνωση Save the Children δημοσιοποίησε τον ετήσιο δείκτη για 16η χρονιά σε δείγμα 179 χωρών με κριτήρια: την υγεία της μητέρας, την παιδεία, το εισόδημα και τη θέση των γυναικών. Η Αμερική έπεσε δύο θέσεις σε σχέση με πέρυσι, πίσω από την Ιαπωνία, την Πολωνία και την Κροατία. Για τρίτη χρονιά εξάλλου το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συγκαταλέγεται στις δέκα πρώτες χώρες, αφού κατέχει την 24η θέση, πίσω από την Ισπανία, τη Σλοβενία, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Η Γαλλία επίσης συγκεντρώνει χαμηλές επιδόσεις και βρίσκεται στην 23η θέση.

Οι σκανδιναβικές χώρες συστηματικά καταλαμβάνουν το τοπ τεν, με τη Νορβηγία να εκτοπίζει φέτος από την κορυφή τη Φινλανδία, που κατείχε πέρυσι την πρωτιά. Η Αυστραλία είναι η μόνη μη ευρωπαϊκή χώρα στις δέκα πρώτες θέσεις. Οι δέκα χειρότερες χώρες για μια επίδοξη μητέρα είναι οι υποσαχάριες, αν και η Αϊτή ισοψηφεί με τη Σιέρα Λεόνε στην 169η θέση. Εννέα από τις χώρες που φιγουράρουν στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Η Σομαλία είναι η ουραγός. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στις δέκα πρώτες χώρες, οι πιθανότητες να χάσει μια γυναίκα το παιδί της πριν από τα πέντε του έτη είναι μία στις 290, ενώ στις τελευταίες δέκα χώρες, οι πιθανότητες είναι μία στις οκτώ. Η οργάνωση εξέτασε την παιδική θνησιμότητα στις 24 πλουσιότερες πρωτεύουσες του κόσμου και βρήκε ότι η Ουάσιγκτον έχει το υψηλότερο ποσοστό με 7,9 θανάτους στους 1.000. Η διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Save the Children CEO, Κάρολιν Μάιλς, τόνισε ότι ο οικονομικός πλούτος δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που οδηγεί σε χαρούμενες μαμάδες, αλλά ότι πρέπει να εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές προς αυτήν την κατεύθυνση. Στην περίπτωση της Νορβηγίας «έχουν μεν πλούτο, αλλά επενδύουν αυτόν τον πλούτο σε μητέρες και παιδιά, ως ζητήματα υψηλής προτεραιότητας».

Η οργάνωση ανέφερε ότι η κατάσταση είναι δυσχερέστερη για τις μαμάδες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε διευρυνόμενες πόλεις που αναπτύσσονται διαρκώς, καθώς αυξάνεται το χάσμα φτωχών – πλουσίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή