«Μεταρρυθμίσεις άμεσα» ζητεί το ΔΝΤ από τη Φινλανδία

«Μεταρρυθμίσεις άμεσα» ζητεί το ΔΝΤ από τη Φινλανδία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν η κινητήριος δύναμη στην ανάπτυξη της φινλανδικής οικονομίας, καθώς έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια ελιγμών στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής, προειδοποίησε χθες επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα. «Χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις» και την «απόλυτη εφαρμογή» τους, η ανάπτυξη στη χώρα θα παραμείνει χαμηλή για μια παρατεταμένη περίοδο, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στη Φινλανδία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 0,3%, αντανακλώντας το ένα πέμπτο του μέσου όρου στην Ευρωζώνη. Είναι μια πρόβλεψη ακόμη χαμηλότερη από το 0,5% που αναμένεται να παρουσιάσει η Ελλάδα σε ρυθμό ανάπτυξης. Από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι μισθοί στη Φινλανδία είναι υψηλότεροι σε σχέση με τη Γερμανία και τη Σουηδία κατά 20%. Η αύξηση της ανεργίας στο 8,9%, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών, οφείλεται στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας των μισθών. Οι επιχειρήσεις που κάποτε διαδραμάτιζαν δυναμικό ρόλο στην οικονομία έχουν αναδιπλωθεί υπό από το βάρος του διεθνούς ανταγωνισμού. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί με τον φινλανδικό κολοσσό Nokia. Κάποτε κυριαρχούσε στην αγορά ηλεκτρονικών προϊόντων και σήμερα έχει αφανιστεί μετά την εξαγορά από τη Microsoft και τις απολύσεις που ακολούθησαν. Παράλληλα, οι παραγωγοί χάρτου, που διατηρούσαν σε υψηλά επίπεδα τις εξαγωγές της Φινλανδίας, αφανίζονται σταδιακά από τη διεθνή αγορά.

Η κατάταξη της Φινλανδίας στην παγκόσμια οικονομία επισκιάζει τις πραγματικές αδυναμίες της. Εντοπίζεται στην τέταρτη θέση σε λίστα 144 χωρών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητάς της βάσει της έλλειψης διαφθοράς, της έρευνας και ανάπτυξης και του υψηλού επιπέδου στην παιδεία. Ικανοποιητικές επιδόσεις παρουσιάζει και σε άλλες έρευνες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιούχα Σιπίλα, δηλώνει πως έχει επίγνωση αυτών των αδυναμιών, αλλά θα χρειαστεί μια δεκαετία για να δοθούν λύσεις. Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας στους μισθούς είναι μια αποστολή δεκαετίας, δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg στα τέλη Απριλίου. «Η επιτυχία μας στη διεθνή ανταγωνιστικότητα δεν ανταποκρίνεται στην ανταγωνιστικότητα των εταιρειών μας», τόνισε στη συνέντευξη. Με την εκλογή του στην πολιτική ηγεσία της χώρας, οι Φινλανδοί ψήφισαν έναν επιχειρηματία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών που προβλήθηκε ως τεχνοκράτης και κεντρώος με τη δυνατότητα να διαχειριστεί με ρεαλιστικό τρόπο τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ του παγώματος των μισθών και της μείωσης των δημοσίων δαπανών.

Πρόσφατα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία +ΑΑ. Η οικονομία εισέρχεται στο τέταρτο έτος ύφεσης, με το ΑΕΠ να κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από το 2008. Μεγάλο ήταν το πλήγμα από την αποδυνάμωση της Nokia που συμβόλιζε την υπεροχή της φινλανδικής οικονομίας. Στην περιοχή Ούλου, για παράδειγμα, όπου δραστηριοποιούνταν η Nokia και συνεχίζει να έχει παρουσία μια μονάδα παραγωγής χάρτου, η ανεργία ξεπερνά το 17%, ποσοστό διπλάσιο συγκριτικά με τη συνολική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή