Μεταξύ λιτότητας και μεταρρυθμίσεων

Μεταξύ λιτότητας και μεταρρυθμίσεων

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργά ή γρήγορα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έφτανε σε αυτό το σημείο: Θα έβαζε κάτω τα στοιχεία, τους χαμηλότερους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη, και θα κατέληγε, στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους, ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Το ρεπορτάζ των Financial Times περί σχετικής προειδοποίησης του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στο Eurogroup της Ρίγας επιβεβαιώθηκε χθες εν μέρει από το ίδιο το Ταμείο, που όμως τόνισε ότι ο κ. Τόμσεν δεν ζήτησε μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αντίθετα, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Τόμσεν έθεσε ένα δίλημμα στους Ευρωπαίους: όσο μικρότερη είναι η λιτότητα, τόσο μεγαλύτερη η στήριξη και η ελάφρυνση του χρέους που θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα για να γίνει το χρέος της βιώσιμο. Η απάντηση του ΔΝΤ ήρθε καθώς το δημοσίευμα έδωσε τροφή σε ποικίλες πολιτικές σκοπιμότητες.

Η εκτίμηση που πρόβαλαν οι Financial Times είναι ότι η απόσταση που πρέπει να διανύσει η Ελλάδα είναι υπερβολικά μεγάλη -και το «κούρεμα» τόσο εκτός συζήτησης για τους Ευρωπαίους- που μία λύση θα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αυτή η θεωρία έχει τους οπαδούς της μεταξύ των σκληρών της Ευρωζώνης, αν δεν κυριαρχεί ήδη στο γερμανικό οικονομικό και τραπεζικό κατεστημένο.

Αντίθετα, η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η αποτυχία συμφωνίας οφείλεται στην ασυμφωνία μεταξύ των πιστωτών της και όχι στους δικούς της χειρισμούς. Σύμφωνα με την ανάλυσή της, το ΔΝΤ είναι πιο χαλαρό στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, άρα πιο κοντά στο αίτημά της για χαλάρωση της λιτότητας, και ζητεί από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν το κόστος που θα έχει κάτι τέτοιο στο χρέος. Ωστόσο επιμένει στις μεταρρυθμίσεις, με αιχμή του δόρατος τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Οι Ευρωπαίοι, από την άλλη, δεν υποχωρούν ως προς τη λιτότητα, αλλά είναι πιο χαλαροί στις απαιτήσεις τους για τις μεταρρυθμίσεις.

Υπάρχει όμως και μία ακόμη ανάγνωση: Οπως έχει κάνει και στο παρελθόν, η επιμονή του ΔΝΤ στην ανάγκη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους φέρνει τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τους. Αν συμφωνούν ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχισθεί αμείωτη, πόσο μάλλον να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, τότε θα πρέπει να αποδεχθούν μία αναδιάρθρωση του χρέους ή να αναλάβουν μόνοι τους τη στήριξη της χώρας, χωρίς το ΔΝΤ. Κι αν το πρώτο ενδεχόμενο είναι κάτι που αρκετές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν είναι έτοιμες να αποδεχθούν σε αυτή τη φάση, δεν επιθυμούν ούτε το δεύτερο, καθώς η αποχώρηση του ΔΝΤ θα σήμαινε περισσότερες ευθύνες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κόστος για τις ίδιες.

Ωστόσο η επιλογή του ΔΝΤ να προβάλλει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε αυτή τη φάση μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ για τις ελληνικές επιδιώξεις οδηγώντας σε ρήξη. Η κυβέρνηση δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της, ενώ παράλληλα επιμένει να μην κάνει πίσω στις «κόκκινες γραμμές» της. Αν όμως θέλει πράγματι να χαλαρώσει τη λιτότητα και να μειώσει το χρέος, θα πρέπει να κάνει πίσω και να αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις.

Φυσικά, δεν χρειαζόταν να φτάσουμε εδώ. Η επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης δεν θα ήταν τόσο μεγάλη, ίσως μάλιστα να μην υπήρχε καν, «αν δεν είχαν σταματήσει οι μεταρρυθμίσεις λόγω των εκλογών», όπως το έθεσε ο κ. Σόιμπλε. Εννοεί, φαντάζεται κανείς, κυρίως τη συλλογή των φόρων αλλά και ευρύτερα, την απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας. Μπορούμε ήδη να υποθέσουμε τι θα λέει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος του ΔΝΤ όταν αυτό τελειώσει, όπως τελειώσει. Ο,τι έλεγε και η προηγούμενη: Το πρόγραμμα είχε τις αδυναμίες του, αλλά ήταν η ελληνική πολιτική κατάσταση και η καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων που το οδήγησε στην αποτυχία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή