H πληρωμή προς το ΔΝΤ τόνωσε το Χρηματιστήριο

H πληρωμή προς το ΔΝΤ τόνωσε το Χρηματιστήριο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων από Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους-δανειστές καθόρισαν την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Το αρνητικό ξεκίνημα της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί μέχρι τις 780,13 μονάδες (-1,78%) και τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών να χάνει 3,33%, δεν κράτησε μεγάλο διάστημα μόλις έγινε γνωστό ότι κατεβλήθησαν οι τόκοι των 200 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Ετσι, μέχρι τις 2 το μεσημέρι η αγορά κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Η δήλωση Ντάισελμπλουμ σύμφωνα με την οποία «πολλά θέματα μένει να επιλυθούν μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της και πλέον είναι απίθανη μια συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας» προκάλεσε ρευστοποιήσεις που κορυφώθηκαν μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Καταλύτης, πάντως, για να κυριαρχήσουν οι αγοραστές ήταν η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε λίγο μετά τις 3 μ.μ. ότι «πρέπει να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά η βοήθεια αυτή πρέπει να έχει αντίκρισμα». Ετσι, στη λήξη των συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 2,86% και αναρριχήθηκε στις 816,94 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 83,230 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Eurobank (13,01%), Πειραιώς (9,49%), Alpha Bank (8,19%) και Εθνική (7,27%).

Οσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η 10ετία λήξης 2025 βρίσκεται μεταξύ 55 με 56,5 λεπτών του ευρώ, με απόδοση αγοράς 11,24%. Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 που είχε αρχική τιμή έκδοσης 99,13 λεπτά του ευρώ χθες βρέθηκε στα 70 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να κυμαίνεται στο 15,46%.

Το 3ετές κρατικό ομόλογο είχε χθεσινή τιμή στα 70,50 λεπτά του ευρώ με απόδοση στο 22%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή