Βαριές κατηγορίες για τα δάνεια Τ.Τ.

Βαριές κατηγορίες για τα δάνεια Τ.Τ.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βαριές κατηγορίες, οι περισσότερες σε βαθμό κακουργήματος, παραπέμπονται σε δίκη 40 συνολικά εμπλεκόμενοι για τη γνωστή υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που βρίσκεται σε αξιολόγηση από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Ανάμεσα σε αυτούς που παραπέμπονται, επιχειρηματίες που έλαβαν δάνεια από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, χωρίς την τήρηση των αναγκαίων εγγυήσεων, αλλά και ο τότε διοικητής του Αγγελος Φιλιππίδης, η σύλληψη του οποίου πριν από ενάμιση χρόνο υπήρξε επεισοδιακή (έγινε στην Κωνσταντινούπολη και ακολούθησε έκδοσή του στις ελληνικές αρχές ύστερα από παραμονή του στις τουρκικές φυλακές).

Την παραπομπή σε δίκη των εμπλεκομένων στις δανειοδοτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προτείνει η εισαγγελέας Μαρία Σουκαρά – Κατσικάδη, η οποία ανέλαβε την αξιολόγηση της ογκωδέστατης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί έπειτα από πολύμηνες ανακρίσεις.

Η εισαγγελέας, στην πρότασή της προς το Συμβούλιο Εφετών, που θα πει και την τελευταία λέξη προ της δίκης για τους εμπλεκόμενους, αποδίδει βαριές κατηγορίες τόσο στην τότε διοίκηση του Ταμιευτηρίου όσο και στους επιχειρηματίες που πήραν τα δάνεια.

Ορισμένες από τις κατηγορίες επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, ενώ στην εισαγγελική πρόταση που αριθμεί 1.000 (!) σελίδες, περιγράφονται τα επισφαλή δάνεια που δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις και τήρηση της τραπεζικής νομοθεσίας, προκαλώντας, όπως αναφέρεται, ζημία εκατομμυρίων σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Η εισαγγελέας περιγράφει ένα προς ένα τα δάνεια, τη δαιδαλώδη διαδικασία χορήγησής τους, αλλά και την κατάληξη των χρημάτων που διοχετεύθηκαν τελικώς σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, σε αγορά ακινήτων ή σε εξωχώριες εταιρείες, αντί να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς που ελήφθησαν.

Αναφερόμενη η εισαγγελέας στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματική αναφέρει, μεταξύ άλλων, «ότι το νέο Τ.Τ. αναγκάστηκε να καταγγείλει στις 3 Οκτωβρίου του 2011 σειρά δανειακών συμβάσεων, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων». Πρέπει να τονιστεί, συνεχίζει η εισαγγελέας, «ότι η ανωτέρω μεταβίβαση (των μη εξυπηρετούμενων δανείων) χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με σκοπό τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Εκτός από τον πρώην διοικητή του Τ.Τ. που παραπέμπεται σε δίκη, παραπέμπονται μεταξύ άλλων και οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του, οι Βίκτωρ Ρέστης, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Δημήτριος Μπακατσέλος και άλλοι, που είχαν λάβει δάνεια τα οποία κρίνονται επισφαλή, καθώς και άλλα άτομα από την τότε διοίκηση του Τ.Τ.

Το Συμβούλιο Εφετών στο οποίο και απευθύνεται η εισαγγελική πρόταση θα εκδώσει απόφαση (βούλευμα) για το ποιοι τελικώς από τους εμπλεκόμενους θα φθάσουν στο εδώλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή