Μυτιληναίος: «Αυτή η κατάσταση τρώει τις σάρκες της οικονομίας και μας γυρνάει όλους πίσω»

Μυτιληναίος: «Αυτή η κατάσταση τρώει τις σάρκες της οικονομίας και μας γυρνάει όλους πίσω»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φερώνυμου ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, απευθυνόμενος στους μετόχους του ομίλου. «Ημουν από τους πρώτους –και μάλιστα κατηγορήθηκα γι’ αυτό από κάποιους– που έσπευσαν αμέσως μετά τις εκλογές να πάρουν θέση, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας πανικός και κανένα “greek drama”.

Τρεισήμισι μήνες μετά κι εγώ, όπως όλοι, είμαι προβληματισμένος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Δεν ξέρω το αντικείμενο και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων. Βλέπω όμως τη ζημιά που γίνεται κάθε μέρα στην οικονομία, η οποία δεν θα διορθωθεί την επόμενη ημέρα, μόλις υπάρξει συμφωνία. Αυτή η κατάσταση τρώει τις σάρκες της οικονομίας και μας γυρνάει όλους πολύ πίσω. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία και ότι αυτή θα είναι αξιοπρεπής και θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε. Πρέπει να υπάρξει πάση θυσία μια συμφωνία και αυτό είναι δική μας ευθύνη. Οι ξένοι εταίροι μας δεν θέλουν να μας πετάξουν στα βράχια, η μπάλα είναι στο γήπεδό μας. Οσο δεν τελειώνει αυτή η ιστορία, τόσο η οικονομία θα παγώνει», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων.

Εκτός από την πολιτική κατάσταση, τους μετόχους απασχόλησε έντονα και το θέμα της διαμάχης με τη ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος της «Αλουμίνιον». Απαντώντας στις ερωτήσεις που διατυπώθηκαν επ’ αυτού, ο κ. Μυτιληναίος παρέπεμψε σε σειρά αποφάσεων των ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων που δικαίωσαν την «Αλουμίνιον» με τελευταία την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού σύμφωνα με την οποία το μέσο κόστος μεγαβατώρας στις ευρωπαϊκές μεταλλουργίες είναι 30 ευρώ. «Πώς λοιπόν αποτελούν ζημία στη ΔΕΗ τα 42 ευρώ της Διαιτησίας στα οποία πληρώνει το ρεύμα η Αλουμίνιον», αναρωτήθηκε ο κ. Μυτιληναίος και στέλνοντας μήνυμα προς τη ΔΕΗ, τόνισε ότι «στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με τη νέα διοίκηση θα έχουμε μεγάλη δυσκολία να δεχτούμε και μια δεκάρα παραπάνω από την τιμή που όρισαν τα δικαστήρια». Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες σχετικά με το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που πραγματοποιεί τόσο η πλευρά του ΣΕΒ όσο και η πλευρά της ΔΕΗ. Απέδωσε πάντως τις ευθύνες για την τροπή που έχει πάρει το θέμα του κόστους ρεύματος της «Αλουμίνιον» στη ΔΕΗ και προσωπικά στον κ. Ζερβό.

Στην πανηγυρικού τύπου γενική συνέλευση του ομίλου, αφού φέτος συνέπεσε χρονικά με τη συμπλήρωση 20 ετών από την πρώτη συνέλευση της εταιρείας μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, ο κ. Μυτιληναίος είχε καλά νέα για τους μετόχους.

Ανακοίνωσε την απόφαση του Δ.Σ. για μείωση και επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, η οποία, λόγω έλλειψης απαρτίας της χθεσινής γενικής συνέλευσης, μετατέθηκε για την επαναληπτική της 18ης Μαΐου.

Ο κ. Μυτιληναίος παρουσίασε στους μετόχους ένα σύντομο απολογισμό της πορείας του ομίλου λίγο πριν από την κρίση και κατά τη διάρκειά της, επισημαίνοντας τις δυσκολίες αλλά και τις κρίσιμες αποφάσεις της διοίκησης, που κατάφεραν να τον κρατήσουν όρθιο και ενισχυμένο. Μέσα στην 5ετία της κρίσης, η μετοχή του ομίλου Μυτιληναίου αυξήθηκε σε ποσοστό 52%, ενώ την ίδια περίοδο η συμμετοχή των ξένων θεσμικών αυξήθηκε από το 16% το 2009 στο 31% το 2014. Ενα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο όμιλος σήμερα είναι το κόστος χρήματος. Το 2014 το χρηματοοικονομικό κόστος του ομίλου ανήλθε σε 70 εκατ. Εάν η εταιρεία βρισκόταν στη Γερμανία το αντίστοιχο κόστος θα ήταν 20 εκατ. Τόνισε, πάντως, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για μετεγκατάσταση των εταιρειών του ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή