Προθεσμία μιας εβδομάδας δίνει η ΕΚΤ στην κυβέρνηση

Προθεσμία μιας εβδομάδας δίνει η ΕΚΤ στην κυβέρνηση

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνει κατακόρυφα την πίεση προς τις ελληνικές αρχές η ΕΚΤ για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους, εξαρτώντας τη διατήρηση της απρόσκοπτης παροχής ρευστότητας προς τις εγχώριες τράπεζες από μια ξεκάθαρα θετική απόφαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 11 Μαΐου.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ εγκρίθηκε η ανανέωση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες και η αύξηση του ορίου κατά 2 δισ. ευρώ, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε την αύξηση την απομείωσης («κούρεμα») που επιβάλλει στις εγγυήσεις που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα μέσω του ELA. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα υπό το φως των εξελίξεων στο Eurogroup. Μια τέτοια κίνηση είναι ισοδύναμη με τη διακοπή της χρηματοδότησης και θα οδηγούσε άμεσα τις ελληνικές αρχές στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που θα είχε δραματικές επιπτώσεις κυρίως στις επιχειρήσεις, αλλά και στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με ορισμένες πλευρές, η χθεσινή κοινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, όπου έγινε ρητή αναφορά για αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, ήρθε μετά την αφόρητη πίεση της ΕΚΤ για απτή πρόοδο προκειμένου να διατηρήσει ανοιχτή τη γραμμή χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την περασμένη Τρίτη, ο κ. Ντράγκι του εξήγησε τους κανόνες και τους περιορισμούς υπό τους οποίους λειτουργεί η ΕΚΤ και ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις, που να επιβεβαιώσουν την πρόοδο των συζητήσεων, προκειμένου να μην προχωρήσει σε άλλες κινήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι η Τράπεζα θα υποστηρίζει τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όσο οι εγχώριες τράπεζες παραμένουν βιώσιμες, διαθέτουν τις κατάλληλες εγγυήσεις και υπάρχει πρόοδος στις πολιτικές συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα.

Στα 78,9 δισ. ευρώ

Η κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιουνκέρ για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά ήρθε λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι το όριο του ELA αυξάνεται κατά 2 δισ. ευρώ, σε 78,9 δισ. ευρώ από 76,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Διευκρινίζουν ότι δεν περιμένει κανείς την οριστική συμφωνία, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει μια ηχηρή κοινή δήλωση για την πρόοδο και την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να ολοκληρώσουν τη συμφωνία. Παράλληλα θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να δεσμευθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δράσεις, η εκπλήρωση των οποίων θα είναι απαραίτητη για την ανανέωση (και επέκταση) του ELA.

Η ΕΚΤ φαίνεται ότι τεχνικά είναι πανέτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση του haircut που επιβάλλει στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών από περίπου 23% (κατά μέσον όρο) που είναι σήμερα, σε 44% ή 65% ή 80%, αναλόγως των πολιτικών εξελίξεων.

Σημειώνεται ότι το «κούρεμα» επιβάλλεται στην τρέχουσα τιμή των τίτλων που δίνονται ως εγγυήσεις (οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα εξαιτίας της αβεβαιότητας) με αποτέλεσμα το τελικό, «πραγματικό» haircut που επιβάλλεται να προσεγγίζει το 40%. Ετσι, μια ελληνική τράπεζα που χρειάζεται πρόσθετη ρευστότητα 60 εκατ. ευρώ μέσω του ELA θα πρέπει να καταθέσει εγγυήσεις 100 εκατ. ευρώ. Κάθε αύξηση του haircut αφορά το σύνολο των εγγυήσεων και όχι τις νέες. Δηλαδή, αν το «κούρεμα» φτάσει το 65%, η τράπεζα που έλαβε 60 εκατ. με εγγυήσεις 100 δισ. ευρώ θα πρέπει, για να διατηρήσει τη ρευστότητά της, να συμπληρώσει τις εγγυήσεις με 70 δισ. επιπλέον (170 δισ. εγγυήσεις μείον 65% «κούρεμα», επαρκούν για 60 δισ. νέα ρευστότητα). Με την αύξηση του haircut οι τράπεζες θα πρέπει, ουσιαστικά, να παραδώσουν το σύνολο του αποθέματος των εγγυήσεων που διαθέτουν για να καλύψουν τη ρευστότητα που ήδη έχουν λάβει, με τελικό αποτέλεσμα να μην έχουν πια κατάλληλες εγγυήσεις για να λάβουν νέα ρευστότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή