Χιλή: Η πρόεδρος ζήτησε την παραίτηση όλων των μελών της κυβέρνησής της

Χιλή: Η πρόεδρος ζήτησε την παραίτηση όλων των μελών της κυβέρνησής της

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησής της να παραιτηθούν και πρόσθεσε ότι θα ανακοινώσει εντός των επομένων 72 ωρών τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

“Ζήτησα από όλους τους υπουργούς μου να παραιτηθούν. Θα χρειαστούν 72 ώρες για να αποφασιστεί ποιος θα μείνει και ποιος θα αποχωρήσει”, δήλωσε η Μπατσελέτ όσον αφορά την απροσδόκητη αυτή πολιτική εξέλιξη σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal 13.

Το ποσοστό δημοτικότητας της κεντροαριστερής προέδρου της Χιλής έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς. Η ανακοίνωσή της για τον σαρωτικό ανασχηματισμό της κυβέρνησής της αποτελεί μια ένδειξη του βαθμού στον οποίο έχει θορυβηθεί από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Λίγες ώρες νωρίτερα μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το ποσοστό των Χιλιανών που αποδοκιμάζουν την Μπατσελέτ συνεχίζει να αυξάνεται.

Πέραν ενός σκανδάλου που αφορά παράνομες χρηματοδοτήσεις πολιτικών—και πλήττει κυρίως στελέχη της αντιπολίτευσης—την επικαιρότητα απασχολεί επίσης η υπόθεση ενός τραπεζικού δανείου και μιας ιδιαίτερα προσοδοφόρας αγοραπωλησίας ενός ακινήτου από την οποία επωφελήθηκε η νύφη της προέδρου.

Αν και η Μισέλ Μπατσελέτ επιμένει ότι δεν γνώριζε τίποτε για τη συμφωνία αυτή, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή στη οποία εμφανίστηκε, η οποία είχε τον τίτλο “Τι έχει συμβεί στη Χιλή;”, η πρόεδρος παραδέχθηκε ότι διέπραξε και η ίδια “σοβαρά λάθη”, όπως ότι δεν διέκοψε τις διακοπές της και δεν αναφέρθηκε στην υπόθεση αυτή έγκαιρα.

Ο σάλος για τα σκάνδαλα έχει επισκιάσει το πολιτικό της πρόγραμμα σε μια συγκυρία που η Μπατσελέτ προσπαθούσε να προωθήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και στις εργασιακές σχέσεις.

Οι περισσότεροι πολιτικοί της κεντροαριστεράς επικρότησαν την κίνηση της προέδρου. Ο ανασχηματισμός θα σηματοδοτήσει “μια νέα φάση”, ήταν το σχόλιο του γερουσιαστή Κάρλος Μόντες μέσω Twitter.

Δεν είναι σαφές αν και ποιος υπουργός θα παραμείνει. Παραδοσιακά ο υπουργός Οικονομικών, σήμερα ο Αλμπέρτο Αρένας, διατηρεί το αξίωμα καθ’ όλη την τετραετία στη Χιλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή