Αισιόδοξη η Αθήνα, πιο συγκρατημένη η Ευρώπη για συμφωνία

Αισιόδοξη η Αθήνα, πιο συγκρατημένη η Ευρώπη για συμφωνία

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγάλη αισιοδοξία για άμεση συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων που κυριαρχεί στην Αθήνα μετά την κοινή δήλωση των κ. Α.Τσίπρα – Ζ.-Κ. Γιουνκέρ, δεν φαίνεται να συμμερίζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ». Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Ολ. Μπλανσάρ, ξεκαθάρισε χθες ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση από το Ταμείο σε περίπτωση που δεν υπάρξει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του ΔΝΤ.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, με χθεσινές του δηλώσεις στην αγγλική εφημερίδα The Guardian, δήλωσε ότι ελπίζει πως το Eurogroup της Δευτέρας «θα δείξει πως υπάρχει πρόοδος και ότι μία συμφωνία είναι ορατή», ενώ σημείωσε ότι οι συζητήσεις δείχνουν πως υπάρχει κοινό έδαφος. Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, αλλά να βρει μία βιώσιμη λύση εντός Ευρωζώνης.

Δείτε τις αινιγματικές δηλώσεις Μοσκοβισί, σε πάνελ, στο οποίο βρισκόταν και ο Γιάνης Βαρουφάκης:

Πάντως, είναι σαφές πώς έγινε ένα θετικό βήμα με την παραδοχή ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται πλέον θέματα που ήταν «κόκκινες» γραμμές μέχρι τώρα -όπως οι μεταρρυθμίσεις σε εργασιακό και ασφαλιστικό τομέα- αλλά είναι εξίσου σαφές ότι οι ρυθμοί στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group (BG) πρέπει να επιταχυνθούν αισθητά. Γι’ αυτό άλλωστε θα συνεχίσουν τις εργασίες όλο το Σαββατοκύριακο ενώ αναμενόταν να διακόψουν χθες.

Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει το Euroworking Group μέσω τηλεδιάσκεψης που θα κάνει μία πρώτη αποτίμηση της προόδου των συζητήσεων των προηγούμενων ημερών, ώστε να ενημερώσουν ανάλογα τους υπουργούς Οικονομικών που θα συμμετάσχουν στο Εurogroup τη Δευτέρα. Ευρωπαίος αξιωματούχος, όμως, έλεγε στην «Κ» ότι είμαστε ακόμα μακριά από συμφωνία και εξέφραζε την ελπίδα να κινηθεί η ελληνική πλευρά σημαντικά μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Το Eurogroup της Δευτέρας είναι η τελευταία ελπίδα να συνεχιστεί η διαδικασία που θα αποφέρει μία συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα», πρόσθετε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μ. Σχοινά, ο οποίος χαρακτήρισε «ανώριμη» τη συζήτηση για το κατά πόσο αναμένεται μία θετική δήλωση από το Eurogroup της 11ης Μαΐου. Απομένουν μέρες διαπραγματεύσεων είπε ο κ. Σχοινάς και επισήμανε ότι τελικά υπεύθυνος για την απόφαση είναι το Eurogroup.

Τα σημεία στα οποία γίνεται εκτενής συζήτηση αυτές τις ημέρες στο BG είναι:

1. Να εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ και να υπάρχει και ένας ακόμα συντελεστής που θα είναι χαμηλότερος από τον ενιαίο και θα αφορά φάρμακα, βασικά τρόφιμα και βιβλία. Για τον ενιαίο συντελεστή η κυβέρνηση προτείνει να είναι της τάξης του 15-16%, αλλά οι δανειστές θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 17-18%.

2. Η δημιουργία μιας αυτοδιοίκητης και ανεξάρτητης υπηρεσίας τελών και φόρων. Επί της ουσίας θα ενισχυθεί η ανεξαρτησία της υφιστάμενης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

3. Δραστικός περιορισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόωρες συντάξεις θα περιοριστούν σε πολύ υψηλό ποσοστό, ενώ θα προχωρήσουν και οι ενοποιήσεις ταμείων.

4. Το δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2015-2020. Για φέτος η Αθήνα επιμένει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ, αλλά οι δανειστές πιέζουν για υψηλότερο ποσοστό. Δεν αποκλείεται ο στόχος να κινηθεί κοντά στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ. Πάντως, κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε ακόμα περισσότερα μέτρα, με τους θεσμούς να εκτιμούν ότι φέτος θα πρέπει να υιοθετηθούν τουλάχιστον 2-3 δισ. ευρώ νέα μέτρα.

5. Στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι έχει ήδη επιτευχθεί η σημαντικότερη σύγκλιση σε σχέση με όλα τα ανοικτά θέματα και μάλιστα κοντά στις ελληνικές προτάσεις.

6. Στα θέματα των εργασιακών αλλαγών, φαίνεται πως ακόμα δεν υπάρχει προσέγγιση.

7. Για τα ενεργειακά ζητήματα εκτιμάται ότι έχει ανοίξει ένας διάλογος, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει «κάπως πιο εποικοδομητικές», ωστόσο δεν υπάρχει χρόνος για θεαματικό αποτέλεσμα, καθώς υπάρχουν πολύ λίγες μέρες μπροστά μας, διατηρώντας περιορισμένες προσδοκίες από το Eurogroup της Δευτέρας. Ο κ. Σόιμπλε πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας θα έχει και συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, κάτι που ο Γερμανός υπουργός χαρακτήρισε ως «φυσιολογικό». Συγχρόνως ανέφερε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως όποια βοήθεια μπορεί να πάρει η Ελλάδα είναι θετική, αλλά ανέφερε ότι και η Κίνα και η Ρωσία -που θεωρούνται πιθανοί επενδυτές από την Αθήνα- έχουν δικά τους μεγάλα προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή