Οι Ελληνες προτιμούν τα μετρητά σε όλες σχεδόν τις συναλλαγές

Οι Ελληνες προτιμούν τα μετρητά σε όλες σχεδόν τις συναλλαγές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η σκανδιναβική Δανία σχεδιάζει το μέλλον των συναλλαγών της χωρίς τη χρήση μετρητών, προτείνοντας την πλήρη κατάργηση της υποχρέωσης που έχει επιβληθεί σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής να δέχονται πληρωμές σε ρευστό, η Δανία του… Νότου, η Ελλάδα, αυξάνει ολοένα και περισσότερο τη χρήση του φυσικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές της.

Η προτίμηση των Ελλήνων στα μετρητά δεν είναι ένα φαινόμενο που διαπιστώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης. Εντείνεται όμως λόγω της αβεβαιότητας για το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων στις αναλήψεις από ATM ή της διακοπής της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ. Η ανησυχία αυτή έχει οδηγήσει σε αύξηση του φυσικού χρήματος που διακρατούν οι Ελληνες και το οποίο ανέρχεται πλέον στα 43 δισ. ευρώ από 30 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ύψος των μετρητών αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ της χώρας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης κυμαίνεται από 6% έως 8%.

Πέραν όμως της συγκυριακής ίσως αύξησης κατά 13 δισ. ευρώ των μετρητών που κυκλοφορούν τους τελευταίους μήνες λόγω της αβεβαιότητας, χαμηλή είναι και η διείσδυση του ηλεκτρονικού ή του πλαστικού χρήματος, όπως συνηθίζουμε να λέμε τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Visa και της MasterCard, η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιούνται είτε με χρεωστική είτε με πιστωτική κάρτα δεν ξεπερνά το 5% στον συνολικό τζίρο της αγοράς, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 16%. Σε ορισμένες μάλιστα χώρες, όπως η Δανία, το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς η χρήση της κάρτας είναι διαδεδομένη ακόμη και για μικροαγορές, όπως ένα πακέτο τσίκλες. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση πρότεινε την κατάργηση της νομικής δέσμευσης για μια σειρά καταστήματα να δέχονται πληρωμές σε μετρητά, καθιστά ουσιαστικά καθολική τη δυνατότητα χρήσης της κάρτας για όλες τις συναλλαγές.

Η χαμηλή διείσδυση του πλαστικού χρήματος στη χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία για την ενίσχυση από την πλευρά της πολιτείας της χρήσης των καρτών, στην προσπάθειά της για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Το μέτρο που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Οικονομικών για τη χρήση των καρτών στα νησιά πάνω από ένα όριο συναλλαγών π.χ. τα 70 ευρώ, αποτελεί ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση. Η επιτυχία του προϋποθέτει την παροχή κινήτρων, που θα ενθαρρύνουν τη χρήση της χρεωστικής ή της πιστωτικής κάρτας. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις από τις τράπεζες, το κίνητρο δεν θα πρέπει να εξαντλείται στη δυνατότητα παροχής δώρων μέσα από ένα σύστημα λοταρίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες απόψεις, το κίνητρο θα πρέπει να είναι άμεσο και να δοθεί απευθείας τόσο στον καταναλωτή όσο και στον έμπορο, αποτρέποντας έτσι τη χρήση μετρητού ή τη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι. Η εμπειρία αντλείται από τις χώρες που έχουν υιοθετήσει ανάλογα συστήματα κινήτρων, μεταξύ των οποίων η Κορέα και το Μεξικό, αλλά και πιο ώριμων αγορών στις ηλεκτρονικές πληρωμές όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία. Η Κορέα, η εμπειρία της οποίας θεωρείται υπόδειγμα για τον αποτελεσματικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των χωρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΑΣΑ με την υψηλότερη αποδοτικότητα του ΦΠΑ, με δείκτη 0,84, ενώ πρώτη είναι η Ιαπωνία με δείκτη 0,89. Στον αντίποδα είναι η Ελλάδα, που καταγράφει τη χαμηλότερη βαθμολογία με φοροδοτική αποδοτικότητα μόλις 0,42, ενώ με απόσταση ακολουθεί η Ιταλία με δείκτη 0,51, η Ουγγαρία και η Ιρλανδία με 0,60 κ.ο.κ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή