Σύγχυση από έγγραφο του υπουργού Οικονομικών

Σύγχυση από έγγραφο του υπουργού Οικονομικών

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Σύγχυση στις διαπραγματεύσεις εξακολουθεί να προκαλεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal (WSJ), ο υπουργός παρουσίασε σχέδιο για το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στους ομολόγους του και σε Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τις επαφές που είχε μαζί τους την τελευταία εβδομάδα.

Ομως, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στην WSJ, το 36σέλιδο έγγραφο («Greece’s recovery: A blueprint» – «H ανάκαμψη της Ελλάδας: ένα προσχέδιο») προκάλεσε σύγχυση στους συνομιλητές του υπουργού, καθώς υπήρχαν αναφορές που δεν ήταν συμβατές με τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ενδεικτικό είναι ότι το σχέδιο προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,1% για φέτος, όταν στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 1%. Επί του θέματος, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η διαφορά στην πρόβλεψη για την ανάπτυξη που έχουν οι θεσμοί οφείλεται στο «ύψος του αποπληθωρισμού» και εμπίπτει στα «όρια του στατιστικού λάθους».

Ωστόσο, «το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν φαίνεται να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον κ. Τσίπρα», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό το έγγραφο αντιπροσωπεύει τη θέση της κυβέρνησης.

Πάντως, το υπουργείο ανέφερε ότι «πρόκειται για μακρόπνοο σχέδιο, που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group». Μάλιστα, το υπουργείο προανήγγειλε τη δημοσιοποίησή του σύντομα, ενώ σημειώνει ότι πρόκειται για ένα προσχέδιο του νέου «Σχεδίου ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας για τη μεταμνημονιακή εποχή» το οποίο προετοιμάζει ομάδα υπό τον γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ν. Θεοχαράκη.

Δείτε τις χθεσινές αινιγματικές δηλώσεις Μοσκοβισί για την πορεία των διαπραγματεύσεων: 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή