Επιπλέον αυτοτέλεια των δήμων ζητούν Καμίνης, Μπουτάρης

Επιπλέον αυτοτέλεια των δήμων ζητούν Καμίνης, Μπουτάρης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, που σημαίνει και ενίσχυση της πολιτικής τους αυτοτέλειας, ζήτησαν από το βήμα του τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Να αναλάβουμε οι δήμοι να επιβάλλουμε τη φορολογία στους δημότες μας. Και στη συνέχεια να λογοδοτούμε για το πώς τους εισπράξαμε, πώς τους διαχειριστήκαμε και πού τους κατανείμαμε» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Η φορολογική αποκέντρωση, υπογράμμισε, δεν αποτελεί ένα ζήτημα απλά δημοσιονομικό, αλλά μεταρρύθμιση κατά μείζονα λόγο πολιτική, που θα αναβαθμίσει τον ρόλο των αιρετών», συμπλήρωσε. Ο δήμαρχος Αθηναίων διευκρίνισε ότι δεν προτείνει, βέβαια, την επιβολή νέου φόρου και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους δήμους που έχουν ιδιαιτερότητες ή οικονομικά προβλήματα και θα πρέπει να στηριχθούν «με την ύπαρξη ενός ειδικού λογαριασμού, με κρατική συμμετοχή, που θα λειτουργεί προς εξισορρόπηση και σύγκλιση των ανισοτήτων ανά την Επικράτεια».

Πρότεινε, επίσης, να βοηθηθούν οι «Κόκκινοι» αλλά ταυτόχρονα να επιβραβευτούν οι «Πράσινοι», όσοι δηλαδή έχουν καταφέρει να περιορίσουν τις σπατάλες, να εξορθολογίσουν τα οικονομικά τους και να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. «Να προβλέψουμε για τους δήμους που είναι στο “πράσινο” –με βάση συγκεκριμένα κριτήρια– να απαλλαγούν από γραφειοκρατικά εμπόδια και να λειτουργήσουν ως δήμοι-πρότυπο που μπορούν να τραβήξουν και τους άλλους».

Εκτός από την οικονομική, ο κ. Καμίνης προέβαλε και την ανάγκη διοικητικής αυτοτέλειας για τους δήμους, ώστε «να αποκτήσουν κανονιστική και νομοθετική αρμοδιότητα για τοπικές υποθέσεις».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο ίδιο μήκος κύματος τόνισε ότι ήρθε η ώρα «η τοπική αυτοδιοίκηση να σταθεί οικονομικά στα πόδια της» μέσω μιας «αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης». Πρότεινε, επίσης, «να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να εισπράττουν το μερίδιο που τους αναλογεί από την ανάπτυξη της περιοχής τους», δηλαδή, όπως εξήγησε, να έχουν έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ της περιοχής τους. Δήλωσε, πάντως, απαισιόδοξος ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα εισακουστεί. Κάλεσε, επίσης, τους συνέδρους να αναλογιστούν ποια είναι τα ουσιαστικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης. «Υπάρχει κατοχυρωμένη διαδικασία για την τοποθέτηση του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. «Μπορείτε να διαχωρίσετε τον υπάλληλο του δήμου από τον αυριανό σας ψηφοφόρο; Μπορεί, επιτέλους, να εξασφαλιστεί μια συνέχεια στη διοίκηση;» κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή