Βαρουφάκης: «Πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας»

Βαρουφάκης: «Πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους περασμένους μήνες η κυβέρνησή πάσχιζε, διαπραγματευόταν και εργαζόταν νυχθημερόν για να βρει μία λυτρωτική συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ενέκρινε ο ελληνικός λαός την 25η Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι η διαπραγμάτευση «δεν είναι εύκολη υπόθεση».

«Το σημερινό Eurogroup κατάλαβε και αποδέχτηκε τις προσπάθειες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως «η ατμοσφαιρα ήταν ιδιαίτερα θετική και φαίνεται πως πλησιάζει όλο και περισσότερο η ώρα της συμφωνίας».

Παρόλο που ο ίδιος επεσήμανε πως υπήρχε μία προσέγγιση τις τελευταίες εβδομάδες, «δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα» και πρόσθεσε ότι παρά το «ιδιαίτερα θετικό κλίμα», «πολλοί συνάδελφοι παραδέχτηκαν ότι δεν βοήθησαν όλα αυτά που διέρρευσαν μετά το Eurogroup στη Ρίγα. Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση πασχίζει για μία λυτρωτική συμφωνία, το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Οσο για το δημοψήφισμα ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως πάντα υπάρχει αυτή η δυνατότητα και πρόσθεσε ότι το προβλέπει το ελληνικό σύνταγμα και ότι η απόφαση εναπόκειται στον πρωθυπουργό και η έγκρισή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως από τη μία πλευρά «έχουμε μία διαδικασία που αφορά την τεχνική δουλειά και τις πολιτικές διαπραγματεύσεις από την άλλη» και πρόσθεσε: «Αναζητούμε έναν κοινό τόπο μεταξύ μνημονιακού και μετα – μνημονιακού προγράμματος».

Ανέφερε, ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπήρξε σύγκλιση στις θέσεις της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών, στο πλαίσιο του Brussels Group, κυρίως χάρη στην «υπερπροσπάθεια» της ελληνικής πλευράς και των «μεγάλων υποχωρήσεων» που έκανε η Αθήνα. Τόνισε, ωστόσο, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην κάνει συμβιβασμούς σε πολιτικές που αναπαράγουν την κρίση. «Εχουμε συμβιβαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά δεν θα υπαναχωρήσουμε στις βασικές αρχές».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το φλέγον ζήτημα της ρευστότητας ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως «δεν κλείνουμε τα μάτια μας», αλλά «ο λόγος που δεν αναφέρθηκε στη δήλωση είναι γιατί δεν θεωρήθηκε ότι πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι όπως κάθε κυβέρνηση, έτσι και η ελληνική, σκοπεύει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της. Σε ό,τι αφορά τα υπάρχοντα προβλήματα ρευστότητας, ο υπουργός ανέφερε πως είναι γνωστή η οξύτητα του προβλήματος και συνέχισε λέγοντας ότι ούτως ή άλλως, μέσα σε δύο εβδομάδες θα έχουν επιλυθεί, αφού με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης θα έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία.

Ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε το συνταξιοδοτικό "κομβικό σημείο" της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει όλους εκείνους για τους οποίους θα υπήρχαν μεγάλες απώλειες, αν εφαρμοζόταν η συμφωνία προς την οποία βάδιζε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να είναι βιώσιμο, σε μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας και τόσο υψηλά ποσοστά μη δηλωμένης εργασίας. Όπως είπε, για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό, χρειάζεται ενίσχυση της μεγέθυνσης, εξορθολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων και σημαντική μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι αναμένει από την ΕΚΤ, ο υπουργός επεσήμανε πως η ελληνική  κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της και ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει τη δουλειά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή