3+1 σενάρια από τους δανειστές

3+1 σενάρια από τους δανειστές

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα εναλλακτικά σενάρια φέρονται να εξετάζουν οι δανειστές της Ελλάδας, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, με μόνον το ένα από αυτά να προβλέπει πως η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και θα λάβει την τελευταία δόση και τα άλλα τρία να προβλέπουν διαφορετικές εκδοχές χρεοκοπίας της χώρας.

Το πρώτο από τα σενάρια χρεοκοπίας προβλέπει πως η ελληνική πλευρά παρουσιάζει ουσιαστικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, οπότε η ΕΚΤ ενδέχεται να συναινέσει στην αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων. Στην περίπτωση αυτή, «το πρόβλημα θα είναι πως ίσως οι Ελληνες να έχουν υπερεκτιμήσει τα αποθέματα ρευστότητας που διαθέτουν και να χρειάζονται χρήματα για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες μέχρι την εκταμίευση της δόσης». Στο δεύτερο σενάριο, η ελληνική πλευρά δεν παρουσιάζει ικανοποιητικές προτάσεις και οι δανειστές δεν υποχωρούν. Το αποτέλεσμα θα είναι να μη μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τις επόμενες δόσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Οπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει ότι δεν θα χαρακτηρίσουν χρεοκοπία (default) τη μη αποπληρωμή των δύο θεσμών, αλλά είναι αδιανόητη μια στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ. Ισως αποφευχθεί η χείριστη δυνατή εξέλιξη αν η ελληνική κυβέρνηση επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά θα αναγκαστεί να επιβάλει προσωρινά περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων.

Το τρίτο και χειρότερο σενάριο αφορά την περίπτωση στην οποία οι δανειστές κρίνουν ανεπαρκείς τις προτάσεις, η Ελλάδα δεν εξυπηρετεί το χρέος και η ελληνική κυβέρνηση δεν επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις. Αρχίζει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις με κρατικά χρεόγραφα, εισάγοντας ουσιαστικά ένα παράλληλο νόμισμα, κάτι που θα αποτελεί το πρώτο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει πως το σενάριο αυτό θα μπορούσε «να καταλήξει σε καταστροφή» για τους Ελληνες, ενώ επισημαίνει πως ο Ελληνας πρωθυπουργός θεωρεί ότι χρειάζεται να καταλήξει σε συμφωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τη Wall Street Journal, το ΔΝΤ εξετάζει εναλλακτικά σχέδια για τη χρεοκοπία της Ελλάδας και τη θωράκιση των τραπεζικών συστημάτων των βαλκανικών χωρών, καθώς, όπως αναφέρει, οι ελληνικές τράπεζες είναι «οι μεγαλύτεροι παίκτες στα χρηματοπιστωτικά συστήματα» γειτονικών χωρών. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται πηγές του ΔΝΤ, όπως του Γεργκ Ντεκρέσιν, υποδιευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο έχει ζητήσει από τις εποπτικές αρχές των βαλκανικών χωρών να διασφαλίσουν πως οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών διαθέτουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούν να ρευστοποιήσουν αν διακοπεί η χρηματοδότηση από τις μητρικές τράπεζες. Σχολιάζει, άλλωστε, ότι οι πληροφορίες αυτές από στελέχη του ΔΝΤ αποτελούν σπάνια περίπτωση δημόσιας παραδοχής πως οι αρχές άλλων χωρών προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή