Ετοιμάζονται να μεταφέρουν ταμειακά διαθέσιμα, παρά το «όχι» ΚΕΔΕ

Ετοιμάζονται να μεταφέρουν ταμειακά διαθέσιμα, παρά το «όχι» ΚΕΔΕ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εγώ δεν έχω σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεξιός είμαι. Προσπαθώ, όμως, να είμαι ορθολογιστής και κοιτάζω τα συμφέροντα της αυτοδιοίκησης. Αν η χώρα πτωχεύσει, καλύτερα να βρίσκονται τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλωστε, το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων που έχουν οι δήμοι προέρχεται από τη χρηματοδότηση του κράτους. Εχω ταμειακά διαθέσιμα 15 εκατ. και τα μετέφερα σε λογαριασμό στην ΤτΕ με καλύτερο επιτόκιο. Οι περισσότεροι από αυτούς που φωνάζουν δεν έχουν καν χρήματα». Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ. Το Δ.Σ. την ψήφισε.

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), στο τακτικό συνέδριό της το προηγούμενο Σάββατο, έλαβε την απόφαση να μη μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους αποθέματα στην ΤτΕ έως ότου δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις από την κυβέρνηση. Ωστόσο, αρκετοί μικροί και μεγάλοι δήμοι (Θεσσαλονίκης, Μεγαλόπολης, Αιγάλεω, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κρήτης) έχουν αποφασίσει ή ετοιμάζονται να αποφασίσουν να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα –σ.σ.: αρκετοί εκ των δημάρχων δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ– παρά την απόφαση του Κεντρικού Οργάνου της Ενωσης. Αλλωστε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, με τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης –με την οποία από τη μεταφορά εξαιρούνται τα χρήματα των δήμων που αφορούν σε μισθοδοσία και χρήματα που προέρχονται από τα δημοτικά τέλη (ανταποδοτικά κονδύλια)– υπολογίζεται ότι περίπου 200 δήμοι, από το σύνολο των 325, δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση, αφού δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα.

Με βάση την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή προς την επιτροπή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος Αιγάλεω και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Μπίρμπας, τονίζει ότι το σύνολο των χρημάτων που υπολογίζεται να συγκεντρωθούν από τους δήμους δεν ξεπερνά συνολικά τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, εξέφρασε τη δυσφορία του, «για τη σπουδή που έδειξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης» να αποφασίσει τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου του στην ΤτΕ ακολουθώντας όσα καθόριζε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης (ΠΝΠ). Από την άλλη και ο κ. Πατούλης είχε χαρακτηρίσει «συζήτηση με θετικό πρόσημο» όσα ειπώθηκαν στη δίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα (25/4), για το συγκεκριμένο θέμα. Η σκληρή στάση της ΚΕΔΕ με την έκδοση ψηφίσματος, το προηγούμενο Σάββατο, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου, το οποίο καθορίζει ότι δεν παραχωρούνται τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και παραπέμπει για την τελική απόφαση στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ερμηνεύεται από πολλούς ως αποτέλεσμα ενδοπαραταξιακών συγκρούσεων, τη στιγμή που την πλειοψηφία στο Δ.Σ. της Ενωσης έχει η Νέα Δημοκρατία.

Με εγκύκλιο

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος κατέβηκε στις πρόσφατες εκλογές ως υποψήφιος της Ν.Δ., εξηγεί ότι η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κρήτης έχει λάβει απόφαση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, εφόσον υπάρξει εγκύκλιος που θα καθορίζει λεπτομερώς τη διαδικασία. «Διαφωνώ με το πρόσφατο ψήφισμα της ΚΕΔΕ, το οποίο καλεί την κυβέρνηση να παραδεχτεί δημοσίως ότι χρεοκοπούμε και μετά εμείς να δώσουμε τα πάντα. Δεν μπορούμε να ζητάμε κάτι τέτοιο ενώ η χώρα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή