Σταδιακή αύξηση εφηβικής παχυσαρκίας

Σταδιακή αύξηση εφηβικής παχυσαρκίας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνεχή αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, έρχεται να επιβεβαιώσει πανελλαδική έρευνα σε εφήβους, σύμφωνα με την οποία ένας στους πέντε Ελληνες μαθητές, ηλικίας 11, 13 και 15 ετών, είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των σημερινών υπέρβαρων/παχύσαρκων Ελλήνων εφήβων είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτό των εφήβων πριν από μία δεκαπενταετία (21,3% το 2014, έναντι 11% το 1998), αν και παρατηρείται από το 2010 και μετά μια σταθεροποίηση των ποσοστών. Με βάση τα ευρήματα αυτά, δεν αποτελεί έκπληξη ότι το 2014 ένας στους πέντε εφήβους έκανε δίαιτα για να χάσει βάρος (20,2% το 2014, έναντι 14,8% το 1998).

Στο πλαίσιο της έρευνας για την υγεία των εφήβων, που διενήργησε το 2014 το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, σε δείγμα 4.141 μαθητών 11, 13 και 15 ετών, εξετάσθηκαν οι συμπεριφορές και οι συνήθειες των εφήβων στα θέματα διατροφής και φυσικής άσκησης. Η έρευνα κατέδειξε ότι δύο στους πέντε εφήβους (43,2%) λαμβάνουν πρωινό κάθε μέρα, ενώ οι μισοί μαθητές (52%) λαμβάνουν πρωινό τις πέντε ημέρες του σχολείου. Στον αντίποδα, το 24% των εφήβων παραλείπει το πρωινό, τις ημέρες του σχολείου. Διαχρονικά, το ποσοστό των εφήβων που λαμβάνουν πρωινό σε καθημερινή βάση έχει αυξηθεί από 35,5% το 2006 σε 43,2% το 2014. Σχεδόν ένας στους τρεις εφήβους τρώει φρούτα και λαχανικά τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα, ωστόσο αντίστοιχο ποσοστό (32,7%) αναφέρει ότι καταναλώνει γλυκά και αναψυκτικά με την ίδια συχνότητα. Διαχρονικά η διατροφή των εφήβων μάλλον έχει βελτιωθεί κατά την τελευταία οκταετία, καθώς το 2006 το 26% των εφήβων κατανάλωνε με μεγάλη συχνότητα φρούτα και λαχανικά και το 45,5% γλυκά και αναψυκτικά.

Μόνο ένας στους τρεις (36%) ανέφερε κάποια φυσική δραστηριότητα τουλάχιστον 60 λεπτών (περπάτημα, γυμναστική στο σχολείο, παιχνίδι με φίλους, αθλήματα κ.ά.) τουλάχιστον πέντε ημέρες, την τελευταία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας. Το 14,5% των εφήβων ανέφερε φυσική δραστηριότητα, το πολύ, μία ημέρα την εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή