Το δάσος και το email

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλην της κυβέρνησης –που ουδείς κατανοεί τι στην ευχή κάνει– οι υπόλοιποι γνωρίζουν τα χάλια της ελληνικής οικονομίας. Τα βλέπουν στην καθημερινότητά τους· στους τζίρους των μαγαζιών τους· στις κρατήσεις στον τουρισμό που μειώνονται· στους μισθούς (του ιδιωτικού τομέα) που καθυστερούν. Τα χάλια αυτά –η καταστροφή αξιών τις τελευταίες εκατό μέρες των «ηρωικών διαπραγματεύσεων»– αποτυπώνονται και σε αριθμούς: «1) Η φυγή καταθέσεων που κινήθηκε σε ομόλογα του εξωτερικού ή προς τα “στρώματα” ανέρχεται σε 30 με 35 δισ. 2) Μεταξύ 20 με 30 δισ. η πτώση αξιών προς εισηγμένες και μη. 3) 10 δισ. τα ρέπος. 4) 3 δισ. οι παγωμένες πιστώσεις του ΕΣΠΑ: Επρεπε να έχουμε πάρει 4 δισ. και πήραμε μόλις ένα. 5) Δεν μπορεί να υπολογιστεί η απώλεια στα χρεόγραφα που έχουν οι ξένοι επενδυτές· έχουν 70 δισ. στα χέρια τους. 6) Είκοσι δισ. λείπουν από τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία. 7) Απαξίωση των ακινήτων. 8) Τρία δισ. λιγότερα στην αγορά από τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες. 9) Στη ζημιά πρέπει να προστεθεί η στάση πληρωμών των ιδιωτών προς τις τράπεζες που αύξησαν τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες απέκτησαν επιπλέον πρόβλημα και ίσως χρειαστούν επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση».

Τα τραγικά για την οικονομία στοιχεία εμπεριέχονται σε ένα email προς δημοσιογράφο του δικτυακού τόπου «TheTOC», το οποίο κατά ένα πολύ περίεργο τρόπο βρέθηκε στα χέρια της φιλοκυβερνητικής «Εφημερίδας των Συντακτών», και η οποία τα δημοσίευσε. Το αστείο είναι ότι η εφημερίδα, αντί να σταθεί στο δάσος της οικονομικής καταστροφής, κόλλησε στη συνωμοσιολογία περί «υπονόμευσης της κυβέρνησης»: «Υπονομευτικές διαρροές κατά της κυβέρνησης προς συγκεκριμένα ΜΜΕ φεύγουν από το γραφείο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως προκύπτει από e-mail που έχει στην κατοχή της η “Εφ.Συν.”. Οι διαρροές στοχεύουν να παρουσιάσουν την εικόνα μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας» έγραψε στις 9.5.2015.

Αυτό δείχνει ότι ούτε τα ΜΜΕ έμαθαν κάτι από την κρίση, αφού το συμβάν θυμίζει τον Δεκέμβριο του 2008, τότε που ο κ. Κώστας Σημίτης προειδοποιούσε στη Βουλή για την επικείμενη χρεοκοπία και την έλευση του ΔΝΤ, ενώ οι εφημερίδες το μόνο που κατάλαβαν από εκείνη την προφητική ομιλία είναι η…«βαθιά ρήξη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ο πρώην πρωθυπουργός δεν ανέφερε ούτε μία φορά τη λέξη ΠΑΣΟΚ».

Το περιεχόμενο του μηνύματος ουδέποτε διαψεύστηκε, αλλά το χειρότερο είναι ότι ουδείς ανησύχησε. Ούτε καν η κυβέρνηση η οποία είδε –τι άλλο;– προσπάθεια υπονόμευσής της. Κύκλοι της κυβέρνησης (με λογικές ζικ-ζακ) άφησαν να διαρρεύσει ότι, αν ευσταθεί το δημοσίευμα, «αποτελεί πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ» και ότι «θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την κυβέρνηση σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα».

Δεν θα κάνουμε τον ντετέκτιβ για το email, πώς έφυγε από την Τράπεζα της Ελλάδος και πώς λοξοδρόμησε σε άλλον παραλήπτη. Το ερώτημα, όμως, είναι ζωτικό: μήπως η κυβέρνηση αντί να εφευρίσκει εχθρούς να διορθώσει τη ζημιά που επέφερε; Διότι θα είναι κρίμα, για μια ακόμη φορά, να βρεθούν οι πολίτες «γελαστοί και γελασμένοι» και προπαντός χωρίς να έχουν (ούτε να αποκτήσουν) ιδέα για το τι τους έρχεται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή