Λ. Παπαγιάννη: Σύμβολο χάρης και κομψότητας

Λ. Παπαγιάννη: Σύμβολο χάρης και κομψότητας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hταν χάρμα οφθαλμών να τη βλέπεις στην οθόνη, με εκείνα τα γατίσια εντυπωσιακά μάτια, σε ρόλους, πάντα του κομψού θηλυκού, της φίλης που επηρέαζε την πρωταγωνίστρια.

Καρατερίστα, από τις πιο όμορφες και φινετσάτες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, η Λίλλη Παπαγιάννη έφυγε στα 80 της χρόνια χθες, ταλαιπωρημένη από το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με την όρασή της. Αυτός άλλωστε –όπως λένε αγαπημένοι συνάδελφοί της– ήταν και ο βασικός λόγος που είχε απομονωθεί. Ετσι κι αλλιώς, ο θάνατος του συζύγου της Ανδρέα Φιλιππίδη το 1989 είχε κλονίσει την υγεία της. Παρέμεινε όμως φίλη με την πρώτη σύζυγο του Ανδρέα Φιλιππίδη, τη Δέσπω Διαμαντίδου, αλλά και με τη Μελίνα Μερκούρη, τη Νέλλη Ιωαννίδου κ.ά.

Γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα, σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, ενώ, πρoτού αποφοιτήσει το 1958, γνωρίστηκε και παντρεύτηκε με τον Ανδρέα Φιλιππίδη, με τον οποίο συγκρότησαν θίασο ώς το 1965.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1959, στην ταινία «Νταντά με το ζόρι» και συνέχισε με «Το μυστικό του κόκκινου μανδύα», «Το ταξίδι», «Δεσποινίς Διευθυντής», «Η χαρτοπαίχτρα», «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», «Μια τρελή, τρελή οικογένεια», «Εκδρομή» και «Η βαλίτσα του παπά».

Συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ και από το 1982 μέχρι το 1988 με το Εθνικό Θέατρο. Εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές σειρές, στο Θέατρο της Δευτέρας, αλλά και στο ραδιόφωνο.

Ως Λελέ στη «Χαρτοπαίχτρα», δίπλα στη Ρένα Βλαχοπούλου, ή ως Αθηνά (η όμορφη και διπλά ζωντοχήρα) στο «Δεσποινίς Διευθυντής» ήταν από τις ηθοποιούς που στήριξε με το ταμπεραμέντο και την έμφυτη χάρη της τις κωμωδίες ηθών της εποχής. Οσο για τη φωνή της, ακόμη μας συγκινεί στις επαναλήψεις του ραδιοφώνου.

Η κηδεία της Λίλλης Παπαγιάννη θα γίνει αύριο στις 12.00 από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή