Διαφοροποίηση ΑΝΕΛ για τέμενος – Μέγαρο

Διαφοροποίηση ΑΝΕΛ για τέμενος – Μέγαρο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο ρήγμα στη δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία κατεγράφη στη Βουλή χθες, μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές: οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ο μικρότερος εκ των κυβερνητικών εταίρων, καταψήφισαν δύο υπουργικές τροπολογίες, αναφορικά με την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, καθώς και για ρύθμιση οικονομικών υποθέσεων του Μεγάρου Μουσικής.

Η αρνητική ψήφος των ΑΝΕΛ δεν είχε ως επίπτωση την ανατροπή των δύο συγκεκριμένων νομοθετικών πράξεων, καθώς αμφότερες υπερψηφίστηκαν με τη στήριξη άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, το πολιτικό ζήτημα είναι εμφανές. Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο Κουράκη για την Παιδεία επέλεξε να μην τοποθετηθεί μέσω επιστολικής ψήφου και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε σχέση με τους ΑΝΕΛ, προαναγγέλλοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη –που έρχεται, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, να τραυματίσει την εικόνα της κυβέρνησης και να τροφοδοτήσει προβληματισμό ως προς τη συνοχή της πλειοψηφίας ενόψει άλλων κρίσιμων ψηφοφοριών– η κ. Σταυρούλα Ξουλίδου και ο κ. Β. Κόκκαλης εκ μέρους των ΑΝΕΛ μιλούσαν για προκλητική τροπολογία που πρέπει να αποσυρθεί. «Είναι προκλητική και απαράδεκτη η τροπολογία. Αν δεν αποσυρθεί, θα την καταψηφίσουμε», έλεγε από νωρίς χθες η κ. Ξουλίδου. Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Κόκκαλης ανέβαζε ακόμη περισσότερο τον πήχυ της κριτικής: «Κρίνεται σκόπιμο ότι τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει το ταχύτερο –και πριν να είναι αργά– να προσεγγίσουν το θέμα του Ισλάμ στην Ελλάδα πρωτίστως πολιτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά». Μάλιστα, έσπευσε να προσθέσει: «Στην Ευρώπη, με την πάροδο του χρόνου παρέμεναν αναφομοίωτοι, δυσπροσάρμοστοι και διαφοροποιημένοι από τις κοινωνίες που τους φιλοξενούσαν. Δημιουργήθηκαν θύλακοι, γκέτο. Σημειώθηκαν σημαντικά κρούσματα τρομοκρατίας και βίας, με πολλά αθώα θύματα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από μουσουλμάνους, πολλοί εκ των οποίων είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ευρώπη».

Σε ακριβώς ανάλογη κατεύθυνση, ο Ηλ. Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής.

Υπέρ της τροπολογίας για το τέμενος, πλην των ΑΝΕΛ και της Χ.Α., ψήφισαν όλα τα κόμματα. Υπέρ της σχετικής με το Μέγαρο Αθηνών τροπολογίας ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το «Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ, «παρών» δήλωσαν η Ν.Δ. και το ΚΚΕ, ενώ καταψήφισαν πάλι η Χ.Α. και οι ΑΝΕΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή