Παζάρι με όλα τα θέματα ανοιχτά

Παζάρι με όλα τα θέματα ανοιχτά

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση για την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ έφεραν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι εταίροι, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, που πάντως δεν επιβεβαιώνονται από την πλευρά των δανειστών, με το θέμα να παραμένει ένα από τα κομβικά σημεία απόκλισης, μαζί με το δημοσιονομικό κενό και το ύψος πρωτογενούς πλεονάσματος, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Τα ανοιχτά ζητήματα και συνολικά η πορεία των συζητήσεων ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές:

• Για τον ΦΠΑ, από την πλευρά των εταίρων έχει κατατεθεί πρόταση καθιέρωσης δύο συντελεστών, ενός χαμηλού στο 10% και ενός υψηλού στο 20%.

• Στα εργασιακά, οι εταίροι εμφανίζονται να υποχωρούν στη βούληση της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αρκεί να ενσωματωθούν στη σχετική νομοθεσία οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Ωστόσο, παραμένει διαφωνία στον χρόνο υλοποίησης της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, με την κυβέρνηση να ζητεί να νομοθετήσει άμεσα και τους εταίρους να ζητούν χρονική μετάθεση τουλάχιστον στο τέλος του χρόνου.

• Στα ασφαλιστικά, οι εταίροι εμφανίζονται ανυποχώρητοι στην άμεση τροποποίηση, χωρίς μεταβατικό διάστημα, του καθεστώτος που διέπει την πρόωρη συνταξιοδότηση και σε αλλαγή των ορίων ηλικίας, καθώς και σε περικοπές στις υψηλές επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση εμφανίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αποδέχεται την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα συνταξιοδοτικά ταμεία, ζητεί, ωστόσο, να μετατεθεί χρονικά πιο πίσω.

• Στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και, κατ’ επέκταση, του δημοσιονομικού κενού παραμένουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε χθες, μιλώντας στους υπουργούς του, αισιόδοξος ότι μπορεί να επέλθει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Μάλιστα, η Αθήνα αναμένεται να επιδιώξει μια θετική πολιτική διατύπωση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα στις 21-22/5. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας «σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» και επανέλαβε ότι η Αθήνα έχει κάνει όσο περισσότερα βήματα μπορούσε και τώρα είναι σειρά των εταίρων να μετακινηθούν. Εθεσε, δε, ως «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης την ανάγκη να προστατευθούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι και όσοι έχουν πληγεί περισσότερο από την εφαρμογή των μέτρων.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη χθεσινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το θέμα του δημοψηφίσματος ή της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι το θέμα του δημοψηφίσματος, παρά το ότι η συζήτηση γύρω από αυτό συντηρείται, δεν βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησης, που «βλέπει» συμφωνία και ότι είναι μια εναλλακτική που θα εξετασθεί μόνο σε περίπτωση ρήξης.

Η ανάγκη η κυβέρνηση να παραμείνει πιστή στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει και να μην υποχωρήσει από τις βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις επισημάνθηκε και πάλι χθες από τους υπουργούς που πρόσκεινται στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, οι επισημάνσεις αυτές γίνονται, πλέον, σε χαμηλούς τόνους, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. Βεβαίως, οι όποιες ενστάσεις δεν μπορούν να διατυπώνονται όσο γίνεται συζήτηση επί σεναρίων. Οι πραγματικές διαθέσεις των εσωκομματικών στρατοπέδων έναντι μιας συμφωνίας θα διαφανούν όταν η συμφωνία αυτή μορφοποιηθεί και έλθει προς συζήτηση ολοκληρωμένη. Οι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα εμφανίζονται βέβαιοι ότι η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή. Ο πρωθυπουργός φέρεται να σχεδιάζει, μόλις η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί, να απευθυνθεί υπό μορφής διαγγέλματος στους πολίτες και να παρουσιάσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και τα βήματα που έκανε η κυβέρνηση στην κατεύθυνση επίτευξης συμβιβασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή