Παραιτήσεις υπουργών στα Σκόπια λόγω κρίσης

Παραιτήσεις υπουργών στα Σκόπια λόγω κρίσης

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη σωτηρία της κυβέρνησης και με στόχο τη λήξη της πολιτικής κρίσης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους την Τρίτη δύο υπουργοί της συντηρητικής κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της ΠΓΔΜ, ύστερα από τις κατηγορίες που εκτόξευσε η αντιπολίτευση για απολυταρχισμό και κατάχρηση εξουσίας, με αφορμή σκάνδαλο παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών και βίαιων γεγονότων που έλαβαν χώρα το Σάββατο και οδήγησαν στον θάνατο 14 μέλη της αλβανικής κοινότητας και οκτώ αστυνομικούς. Η κυβέρνηση υφίσταται τριγμούς, καθώς την Κυριακή πολίτες διαδήλωσαν ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Η υπουργός Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκουλόφσκα, ο υπουργός Μεταφορών, Μίλε Γιανακίεσκι, και ο επικεφαλής της DBK, Σάσο Μιγιάλκοφ, εξάδελφος του Γκρούεφσκι, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες έγιναν αμέσως δεκτές, δημιουργώντας υποψίες ότι η κίνηση αυτή ήταν προσχεδιασμένη. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Αλεξάνταρ Γκεοργκίεφ, δεν διευκρίνισε τους λόγους παραίτησης των υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Η Γιανκουλόφσκα ανέφερε στην επιστολή παραίτησής της ότι πιστεύει πως η αποχώρησή της «αυτές τις δύσκολες ημέρες» θα συμβάλει στη λήξη της κρίσης, ενώ ο Μιγιάλκοφ τόνισε ότι «η πολιτική κρίση επιβλήθηκε από την αντιπολίτευση» και ότι παραιτείται «γνωρίζοντας ότι η αλήθεια είναι με το μέρος τους».

Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. έκαναν έκκληση για επιστροφή στην ηρεμία. Οι πρέσβεις διάφορων δυτικών κρατών στα Σκόπια εξέφρασαν, τη Δευτέρα, αμφιβολίες για τη δέσμευση της ΠΓΔΜ στην προσπάθεια σύγκλισης με τις δημοκρατικές αρχές της Ε.Ε., ύστερα από συνάντηση με τον Γκρούεφσκι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή