Σχέδιο για ενίσχυση των συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα

Σχέδιο για ενίσχυση των συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών στη χώρα μας και τον δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας του φυσικού χρήματος συμφωνήθηκε να εκπονηθεί εντός των επόμενων 30 ημερών, από ομάδα έργου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Η απόφαση ελήφθη χθες, μετά τη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ. Μιχάλη Σάλλα (Πειραιώς), Λούκα Κατσέλη (Εθνική), Νικόλαο Καραμούζη (Eurobank) και Βασίλη Ράπανο (Alpha Bank). Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, η ρευστότητα του τραπεζικού τομέα, η συμβολή των τραπεζών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η βελτίωση της εισπραξιμότητας των δημόσιων εσόδων, καθώς και η πιο αποδοτική αξιοποίηση αναπτυξιακών δράσεων. Αντίθετα, για τα «κόκκινα» δάνεια, η Αντιπροεδρία παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομίας, το οποίο διαπραγματεύεται το σχέδιο για τους πλειστηριασμούς, αλλά και ενδεχόμενες αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο ή στον νόμο για τα επιχειρηματικά δάνεια, που παραμένει ουσιαστικά ανενεργός. Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία «κακής τράπεζας», το θέμα επιβεβαιώνεται ότι έχει «παγώσει», προσκρούοντας στις διαφωνίες των εταίρων. Θέμα άμεσης προτεραιότητας φέρεται να είναι η μείωση των εγχρήματων συναλλαγών, τόσο μέσα από τη διεύρυνση της χρήσης του «πλαστικού» χρήματος όσο και μέσα από την ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών μεταξύ εμπόρων, που φαίνεται ότι έχει ατονήσει, ακόμη και για το όριο των 500 ευρώ που έχει τεθεί από τον νόμο. Η πρακτική που χρησιμοποιείται είναι το «σπάσιμο» της συναλλαγής σε μικρότερα ποσά των 500 ευρώ, ενώ αντίστοιχη πρακτική ακολουθείται και σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, που το όριο είναι τα 1.000 ευρώ.

Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε, επίσης, να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από μια δέσμη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών («επενδυτικό σχέδιο Γιουνκέρ», διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ.), ενώ ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε τους τραπεζίτες και για την πορεία υλοποίησης του στόχου της κυβέρνησης όσον αφορά τη σύσταση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με βραχίονες το ΕΤΕΑΝ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Συζητήθηκε, τέλος, η πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank) μετά τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε προς τη χώρα μας. Για το θέμα αυτό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όρισε ως υπεύθυνο για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αυτών τον κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή