Αύξηση τζίρου για ΟΤΕ στην Ελλάδα, μείωση σε Ρουμανία, Αλβανία

Αύξηση τζίρου για ΟΤΕ στην Ελλάδα, μείωση σε Ρουμανία, Αλβανία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντίθεση με ό,τι θα ανέμενε κάποιος, ο ΟΤΕ σημειώνει καλύτερες επιδόσεις στην Ελλάδα της κρίσης, παρά στις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται (Ρουμανία, Αλβανία). Οι δραστηριότητες του οργανισμού στις σταθερές επικοινωνίες στην Ελλάδα εμφάνισαν για δεύτερο συνεχές τρίμηνο οριακή αύξηση εσόδων, ενώ η όποια υποχώρηση προέρχεται από τις δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία. Αντίθετα στο εξωτερικό, τόσο η κινητή (Ρουμανία, Αλβανία) όσο και η σταθερή (Ρουμανία) πιέζουν ουσιαστικά τα έσοδα και τα κέρδη του οργανισμού.

Συνολικά, ο όμιλος παρουσίασε κάμψη εσόδων και κερδών. Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα α΄ τρίμηνου 2015 που παρουσιάστηκαν χθες, τα έσοδα του ομίλου υποχώρησαν κατά 2,4% στα 941 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 3,4% στα 320 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 40,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 28% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Χωρίς τις έκτακτες χρεώσεις, η υποχώρηση των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών του ομίλου ΟΤΕ ανέρχεται σε 6%.

Η μητρική εταιρεία εμφάνισε οριακή αύξηση εσόδων (+0,3%) και λειτουργικών κερδών (+1%) και σημαντική αύξηση καθαρών κερδών κατά 22%. Τα έσοδα της μητρικής διαμορφώθηκαν σε 372 εκατ. ευρώ, έναντι 371 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014, τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 146 εκατ. ευρώ, από 144 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη σε 32 εκατ. ευρώ, από 26 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ΟΤΕ εμφανίσθηκε ικανοποιημένη από αυτή την πορεία. Απέδωσε τη θετική πορεία στην Ελλάδα στις νέες υπηρεσίες (OTE TV, μεγάλα έργα πληροφορικής) και στην κάμψη των εσόδων και των κερδών σε Ρουμανία και Αλβανία, καθώς και στη σημαντική μείωση των τελών τερματισμού που εφάρμοσαν οι τοπικοί ρυθμιστές. «Η χρονιά ξεκίνησε καταγράφοντας ένα ακόμα τρίμηνο ισχυρών επιδόσεων στην Ελλάδα, με τα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας να αυξάνονται σε ετήσια βάση και την πτώση στην κινητή να περιορίζεται», σχολίασε ο πρόεδρος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχ. Τσαμάζ. «Στη Ρουμανία και στην Αλβανία», πρόσθεσε, «οι επιδόσεις μας συνέχισαν να επηρεάζονται από τη μείωση των τελών τερματισμού». Ο ίδιος πρόσθεσε, τα έσοδα του ομίλου σταθεροποιούνται κυρίως λόγω της αυξημένης ανταπόκρισης των πελατών στις νέες υπηρεσίες που προσφέρει.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, ο ΟΤΕ πρόσθεσε στους πρώτους τρεις μήνες του έτους 13.000 νέους πελάτες της υπηρεσίας OTE TV φτάνοντας τους 367.000 συνδρομητές στο σύνολό τους και 27.000 νέους πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών, εκ των οποίων οι περισσότεροι βασίζονται σε συνδέσεις VDSL. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πωλήσεις λιανικής ευρυζωνικών συνδέσεων του ΟΤΕ πέρυσι αυξήθηκαν με μεγαλύτερο ρυθμό απ’ ό,τι οι πωλήσεις των ανταγωνιστών του (LLU).

Στις άλλες αγορές, η σημαντική μείωση των τελών τερματισμού οδήγησε σε ραγδαία υποχώρηση εσόδων και κερδών. Στην Αλβανία τα έσοδα υποχώρησαν κατά 16% και τα λειτουργικά κέρδη κατά 48%.

Η διοίκηση του ομίλου αναμένει σταθεροποίηση της πορείας της στην Ελλάδα και πιέσεις στο εξωτερικό. Οι επενδύσεις στον όμιλο θα ανέλθουν σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ στο ίδιο ύψος θα ανέλθουν και οι ελεύθερες ταμειακές ροές. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μ. Τσαμάζ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας εθελουσίας εξόδου, ενώ ο επικεφαλής οικονομικών του ομίλου, Χαρ. Μαζαράκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι παραμένει «παγωμένο» το σχέδιο εξαγοράς της Nova.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή