Το «Πλοίο της Ειρήνης» στον Πειραιά, οι Επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το «Πλοίο της Ειρήνης» στον Πειραιά, οι Επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ημέρες αυτές που γιορτάζουμε το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ώς το τέλος μιας τραγωδίας που στοίχισε σε νικητές και ηττημένους νεκρούς και τραυματίες «ων ουκ έστιν αριθμός», το σίγουρο θετικό στοιχείο αυτής της επετειακής 70χρονης διαδρομής είναι ότι χαλύβδωσε την αξία της ειρήνης και θεμελίωσε σε στερεότερες βάσεις τη συνεργασία μεταξύ χωρών και λαών. Εξαιρετική η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου «που δέχθηκε χθες σε ακρόαση αντιπροσωπεία του “Πλοίου της Ειρήνης” με Ιάπωνες επιζώντες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα». Λιτή η επίσημη ανακοίνωση, αλλά θερμότατη και συγκινητική η υποδοχή που έγινε στους Επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Στη μεγάλη Αίθουσα των Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε την ομάδα των Ιαπώνων «Χιμπακούσα» τους Επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, τους συνοδούς τους καθώς και εκπροσώπους της οργάνωσης Peace Boat – Πλοίον Ειρήνης, χθες, Τετάρτη 13 Μαΐου. Το 87ο παγκόσμιο ταξίδι του «Πλοίου της Ειρήνης», διαρκείας 93 ημερών, ξεκίνησε στις 12 Απριλίου από τη Γιοκοχάμα και θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου στο λιμάνι απ’ όπου ξεκίνησε. Στους επιβάτες περιλαμβάνονται άνθρωποι πολλών εθνικών προελεύσεων από όλες τις ηπείρους, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση έχουν οι δέκα Επιζώντες του βομβαρδισμού της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Τα ονόματα των Επιζώντων που συνάντησαν τον κ. Παυλόπουλο είναι τα ακόλουθα: κ. Nobuo Miyake, κ. Hiromitsu Morita, κ. Takako Kotani, κ. Masaki Hironaka, κ. Soh Horie, κ. Masao Ito, κα Shizuko Mitamura, κα Hiroe Kamada. Την αποστολή του «Πλοίου της Ειρήνης» συνόδευσε ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, κ. Masuo Nishibayashi.

Η ομιλία του κ. Προκόπη Παυλόπουλου

«Τιμώντας εσάς, τιμούμε την ιερή μνήμη της εκατόμβης των θυμάτων από τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι», είπε με σεβασμό και συγκίνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στους 10 Επιζώντες της ιαπωνικής τραγωδίας. «Παρακαλώ να θυμάσθε, ως επιβάτες του “Πλοίου της Ειρήνης”, ότι κάθε φορά που σταθμεύετε στην Ελλάδα παίρνετε μαζί σας για τα μετέπειτα ταξίδια σας ανά την υφήλιο και την άσβεστη δάδα του Ελληνικού Πνεύματος. Ενός Πνεύματος που αντιπροσωπεύει διαχρονικά τα ιδανικά για τα οποία αγωνίζεσθε…». Και συνέχισε: «Ο σεβασμός της αξίας του Ανθρώπου προϋποθέτει την επικράτηση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας. Ο αγώνας υπέρ αυτών πρέπει να είναι διαρκής και επίμονος, μέχρις αυτοθυσίας. Ιδίως όταν, με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας, ένας τρίτος ολοκληρωτικός πόλεμος θα σημάνει το τέλος του Ανθρώπου και της Ανθρωπότητος. Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι νοητές και αποδεκτές μόνον όταν υπηρετούν τον άνθρωπο στην πορεία επιτέλεσης της κατά προορισμόν αποστολής του. Κάθε παρέκβαση οδηγεί αναποτρέπτως τον Ανθρωπο στον οδυνηρό κατήφορο της Υβρεως, με την αρχαιοπρεπή ελληνική του όρου έννοια – και επέκεινα, σε “Τραγωδίες” για τις οποίες δεν υπάρχει, δυστυχώς, “Κάθαρσις”». Και ολοκλήρωσε την ομιλία του: «στο δίχως τέλος ταξίδι σας, ως αντίδωρο σεβασμού και αγάπης εκ μέρους της Ελλάδος και του ελληνικού λαού, σας παρακαλούμε να πάρετε και φέτος μαζί σας αυτά τα ιερά συστατικά του ελληνικού Πνεύματος. Και να σας ξαναδούμε όλους τον επόμενο χρόνο, αφού καθένας από εσάς γράφει καθημερινά σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας με ανεκτίμητα διδάγματα».

Παίρνοντας τον λόγο ο γηραιότερος των Επιζώντων, ο 86χρονος Νομπούο Μιγιάκε, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή και την τιμή, αναφέρθηκε στις μνήμες του από τον βομβαρδισμό και δήλωσε ότι είναι όχι μόνον υπέρ του αφοπλισμού των πυρηνικών όπλων, αλλά και υπέρ της ολικής καταστροφής τους. Ευχήθηκε δε «η Ελλάδα, χώρα με μακρά ιστορία και πολιτισμό, να ξεπεράσει σύντομα την οικονομική κρίση που την ταλανίζει»…

Πρώτη Νίκη φτερώνει και εξασφαλίζει την καλή συνέχεια στο έργο της Ολομέλειας της Βουλής…

Νίκη σημαντική της βουλευτού Επικρατείας κ. Νίκης Κ. Κεραμέως η τροπολογία της που συνυπέγραψαν 21 βουλευτές της Ν.Δ., έγινε δεκτή από το υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσε ο αν. υπουργός κ. Τάσος Κουράκης, και υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια στη συνέχεια… Αφορά στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου για τα συνδεδεμένα Πειραματικά Σχολεία των τεσσάρων βαθμίδων (Νηπιαγωγεία – Δημοτικά – Γυμνάσια – Λύκεια) και ορίζει ότι, για τη μετάβαση από το σχολείο της μιας βαθμίδας εκπαίδευσης στο σχολείο της επόμενης με το οποίο συνδέεται, εφόσον αυτό υπάρχει, δεν διενεργείται κλήρωση. Με την τροπολογία αυτή, λοιπόν, προτάθηκε η σύνδεση των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων Μαρασλείου του ΕΚΠΑ με το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας. Ετσι διασφαλίζεται η συνέχιση της ακαδημαϊκής πορείας των μαθητών αυτών χωρίς να διασκορπίζονται σε πολλές σχολικές μονάδες, αλλά και η δυνατότητα τόσο για το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο, όσο και τα Πειραματικά Δημοτικά του Μαρασλείου να αναπτύξουν παράλληλες διδακτικές προσεγγίσεις, επιτελώντας καλύτερα τον ρόλο τους. Ακούει κανείς τις ζητωκραυγές των μαθητών, και των γονέων τους, για την ομαλή συνέχιση της σχολικής τους πορείας, κάτι που οι πτέρυγες της Ολομέλειας (γονείς είναι κι αυτοί) το αντιλαμβάνονται και γι’ αυτό υπερψήφισαν την τροπολογία. Ενδιαφέρον έχουν και τα ονόματα των 21 βουλευτών που συνυπέγραψαν την τροπολογία της Νίκης Κεραμέως. Η υπογραφή όλων τους μέτρησε. Μερικά από αυτά όπως: Φορτσάκης, Κουμουτσάκος, Αθανασίου, Κεδίκογλου, Στυλιανίδης, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Χρήστος Δήμας, Γεωργία Μαρτίνου, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Σκρέκας, Αθανάσιος Δαβάκης ίσως τα συναντήσουμε σε ανώτερες θέσεις ευθύνης εάν και εφόσον κάποτε η Ν.Δ. κ.λπ., κ.λπ. Το σίγουρο είναι πως η υπογραφή και το πνεύμα συνεργασίας έκαναν την τροπολογία να περάσει και εγγυώνται τη συνέχεια. Στη φωτογραφία βλέπουμε τη συντάξασα την τροπολογία κ. Νίκη Κ. Κεραμέως να εκθέτει στο βήμα της Βουλής τους προβληματισμούς της για το νομοσχέδιο της κλήρωσης, και να εγγράφει μία επιτυχία στο κοινοβουλευτικό της έργο…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή