Τα τελευταία αποθεματικά

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Ψέγει η κυβέρνηση τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ότι δεν ενημέρωσε νωρίς τους υπουργούς ότι υπήρχε –αναφέρουμε τον αόριστο, διότι πάει… το καθάρισαν κι αυτό– ένα αποθεματικό, το οποίο τηρείται από το 1984 για έκτακτες ανάγκες πληρωμής του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα, «θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από τον κ. Στουρνάρα και για τον λογαριασμό του ΔΝΤ στην Τράπεζα της Ελλάδας, μέσω του οποίου αποπληρώθηκε η δόση στο Ταμείο. Οπως ανέφερε ο Δ. Βίτσας, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε εκ των υστέρων την κυβέρνηση για το θέμα: «Βεβαίως ενημέρωσε την τελευταία εβδομάδα, αλλά αυτός ο λογαριασμός δεν εμφανίστηκε την τελευταία εβδομάδα. Σας πάω λίγο πίσω και πρέπει να πω ότι την πρώτη ενημέρωση δεν την είχαμε από την Ελλάδα. Αναφέρθηκε, για πρώτη φορά, τον Απρίλιο, από την κ. Λαγκάρντ» («Αυγή» 12.5.2015).

Εντάξει! Ο κ. Βίτσας είναι δικηγόρος και δικαιολογείται να έχει άγνοια για τα αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός, ως μηχανικός, επίσης. Τρεις υπουργούς πληρώνουμε και καμιά σαρανταριά συμβούλους στο υπουργείο Οικονομικών. Ολοι έχουν διδακτορικά και υποτίθεται είναι τα σαΐνια που θα μας βγάλουν από την κρίση με μαγικό τρόπο, δηλαδή «χωρίς υφεσιακά μέτρα»· ο ένας μάλιστα έχει γράψει ένα σκασμό βιβλία και διαβάζει αποσπάσματά τους σε κάθε Eurogroup. Ούτε τα αποθεματικά στην ΤτΕ δεν ήξεραν; Και άιντε να δεχθούμε ότι όλοι πάσχουν από το «σύνδρομο Βαλαβάνη», η οποία ανέλαβε τη φορολογική πολιτική του κράτους δηλώνοντας ότι δεν ήξερε ούτε φορολογική δήλωση να συμπληρώσει. Από τους υπόλοιπους, κανείς δεν έψαξε, κανείς δεν ρώτησε, τι υπάρχει στο ταμείο για να κουτσοπορευτεί η χώρα μέχρι να αποφασίσουν τι θα κάνουν; Τόσο έτοιμοι ήταν να αντιμετωπίσουν την κρίση; (Ηθελαν και ρήξεις πανάθεμά τους.) Δηλαδή, μπακάλικο αναλαμβάνει κάποιος και ψάχνει να δει τα διαθέσιμα· αυτοί ανέλαβαν κοτζάμ χώρα υπό χρεοκοπία και ξαφνικά ανακάλυψαν «κρυφά αποθεματικά»;

Και άιντε το ανακάλυψαν όψιμα. Δεν κατανοούν ότι η φασαρία που κάνουν –«οϊμέ, δεν μας το είπε κανείς»– στέλνει το μήνυμα σε όλη την οικουμένη ότι αυτές ήταν οι τελευταίες οικονομίες της Πολιτείας; Το εν λόγω αποθεματικό των 650 εκατ. ευρώ υπήρχε (πάει… το έφαγαν κι αυτό) στην ΤτΕ ως η τελευταία εφεδρεία για αποπληρωμή του ΔΝΤ. Πληρώνοντας το ΔΝΤ με αυτό το αποθεματικό, η κυβέρνηση δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά σε όλο τον κόσμο ότι η χώρα είναι στον προθάλαμο της χρεοκοπίας.

Αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση λειτουργεί σαν τον αλκοολικό που σπάει τους κουμπαράδες των παιδιών του για να ικανοποιήσει το πάθος του· το πάθος της κυβέρνησης είναι οι όλο και μεγαλύτερες πελατειακές δαπάνες. Η οικογένεια είναι σε κατάσταση κατάρρευσης, ενώ εκείνος όλο υπόσχεται ότι κάποια στιγμή θα φέρει λεφτά στο σπίτι από μέρη εξωτικά και μακρινούς πιστωτές. Το μόνο που δεν σκέφτεται είναι να στρωθεί στη δουλειά για να προκόψει κι αυτός και η οικογένεια. Και δώσ’ του ψάχνει λεφτά, ενώ κακίζει άλλα μέλη της οικογένειας ότι του κρύβουν το τελευταίο κομπόδεμα που κρατούσαν για ώρα ανάγκης. Οπως είναι κατανοητό, αυτή η οικογένεια δεν μπορεί να πάει μακριά. Ολοι το ξέρουν, το ζήτημα είναι να το συνειδητοποιήσει και ο εθισμένος. Μπορεί; Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή